La pensió mitjana de jubilació pujarà en 52 euros al mes amb la revaloració del 3,8% per a 2024

Després de la publicació de l'IPC definitiu del mes de novembre, el Departament que dirigeix Elma Saiz ha tornat a confirmar que les pensions contributives pujaran un 3,8% en 2024

Pensionistes al carrer
Pensionistes al carrer / Daniel Myjones (Shutterstock)

La pensió mitjana de jubilació pujarà en 734 euros a l'any o 52 euros al mes amb la revaloració del 3,8% que experimentaran les pensions contributives en 2024, ha informat aquest dijous el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Per part seua, la pensió mitjana del sistema, de 1.200 euros al mes, augmentarà en 638 euros a l'any, la qual cosa suposen 46 euros més al mes.

Després de la publicació de l'IPC definitiu del mes de novembre, el Departament que dirigeix Elma Saiz ha tornat a confirmar que les pensions contributives pujaran un 3,8% en 2024 a conseqüència de la fórmula de revaloració acordada en la reforma de pensions de 2021.

Aquesta fórmula lliga la pujada de les pensions a la inflació mitjana de dotze mesos, en aquest cas, la del període desembre 2022-novembre 2023, el resultat del qual ha sigut un 3,8%.

La pujada serà efectiva des de l'1 de gener i amb ella, destaca el Ministeri, es dona compliment a les recomanacions del Pacte de Toledo de garantir el poder adquisitiu dels pensionistes sobre la base de l'evolució de l'IPC.

Segons la Seguretat Social, en total, més de 10 milions de pensionistes veuran conservat o augmentat el seu poder adquisitiu.

"Gràcies a la reforma de les pensions aprovada el 2021, amb la contribució dels agents socials i els partits polítics que van votar a favor, per tercer any consecutiu, el govern d'Espanya protegeix el poder adquisitiu dels nostres pensionistes", ha destacat la ministra Saiz en un comunicat.

Les mínimes i les no contributives pujaran per damunt de l'IPC

D'altra banda, les pensions mínimes contributives i les pensions no contributives augmentaran per damunt de l'IPC mitjà del 3,8%.

"La gran notícia és que les pensions que més pugen són les més baixes, que corresponen a les persones amb menor renda i que té un efecte directe en la reducció de la bretxa de gènere, un dels nostres objectius irrenunciables", ha afirmat Saiz.

De fet, la ministra va indicar aquesta setmana que les pensions mínimes pujaran el 2024 entre un 5% i un 7%, excepte la de viduïtat amb càrregues familiars, que ho farà un 14,1%, mentre que les no contributives i l'Ingrés Mínim Vital (IMV) augmentaran un 6,9%.

Per a millorar l'equitat i suficiència de les pensions, la reforma que va aprovar el Govern en l'anterior legislatura contempla millores en 2024 en les pensions no contributives.

Aquestes, una vegada revaloritzades d'acord amb l'IPC, s'incrementaran addicionalment per a reduir en un 20% la bretxa existent fins a aconseguir el 0,75 del llindar de risc de pobresa calculat a partir de l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per a una llar unipersonal.

Així mateix, la quantia mínima de la pensió de jubilació contributiva per a un titular major de 65 anys amb cònjuge a càrrec, una vegada revaloritzada en funció de l'IPC, pujarà addicionalment per a reduir en un 20% la bretxa existent fins a assolir l'1,5 del llindar de risc de pobresa.

L'objectiu és que la pensió mínima de jubilació contributiva amb cònjuge a càrrec obtinga almenys el 2027 els 16.500 euros anuals (1.178,5 euros al mes per catorze pagues), un 22% més que ara.

La quantia mínima de la pensió de viduïtat amb càrregues familiars, les de pensions contributives amb cònjuge a càrrec, excepte la d'incapacitat permanent total de menors de 60 anys, seran iguals a la quantia de la pensió mínima de jubilació contributiva per a un titular major de 65 anys amb cònjuge a càrrec.

La resta de les quanties mínimes de les pensions contributives, una vegada revaloritzades, s'incrementaran addicionalment en un percentatge equivalent al 50% dels percentatges resultants de l'increment addicional de la quantia mínima de la pensió de jubilació contributiva per a un titular major de 65 anys amb cònjuge a càrrec referenciat al llindar de risc de pobresa indicat.

Segons la reforma vigent, les pensions no contributives creixeran també per damunt de la revaloració mitjana de les pensions, fins a convergir en 2027 amb el 75% del llindar de la pobresa calculat per a una llar unipersonal.

Pujada de les bases màximes i de la pensió màxima

El 2024, entrarà en vigor la revaloració anual de les bases màximes i del complement de la bretxa de gènere en funció de l'IPC. En el cas de les bases màximes, a l'IPC se li sumarà una quantia fixa d'1,2 punts cada any del període 2024-2050.

Això suposa que, per a l'any pròxim, la base màxima de cotització pujarà entorn d'un 5% (el 3,8% de l'IPC faig una mitjana de més un 1,2% addicional), la qual cosa la situaria en uns 4.720 euros mensuals.

Així mateix, la reforma de pensions determina que el complement de la bretxa de gènere (30,4 euros en l'exercici actual) pujarà un 10% addicional en el bienni 2024-2025, que es distribuirà entre tots dos exercicis segons determinen les respectives Lleis de pressupostos generals de l'Estat.

Segons el Pla Pressupostari del Govern remés a Brussel·les, la pujada de la base màxima en 2024 implicarà ingressos superiors als 308,5 milions d'euros.

El Govern avaluarà cada cinc anys en el marc del diàleg social la pujada de les bases màximes de cotització i remetrà un informe a la Comissió del Pacte de Toledo.

Al mateix temps que augmenta la base màxima de cotització, la pensió màxima s'incrementarà en 2024 amb l'IPC (des de 2025 ho farà amb l'IPC més un 0,115% addicional).

D'aquesta manera, amb la revaloració del 3,8% de l'IPC, la pensió màxima se situarà en 2024 en 3.175,5 euros mensuals per catorze pagues, enfront dels 3.059,2 euros d'enguany.

També et pot interessar

stats