La patronal europea de l’energia solar anticipa un “creixement substancial de la demanda” els pròxims anys

La Xina va implantar un 167% més d’energia fotovoltaica el 2023 i va liderar l’expansió mundial d’este mercat

Una pèrgola fotovoltaica a la ciutat de València
Una pèrgola fotovoltaica a la ciutat de València / Europa Press

La patronal de l'energia solar a Europa, Solar Power Europe, ha publicat este dimarts un informe de perspectives en què anticipa un "creixement substancial" de la demanda fotovoltaica els pròxims anys, i en el qual també constata un domini de la Xina, que augmenta fins a "altures desconegudes".

Les perspectives per al període entre 2024 i 2028 es veuen impulsades per "millores addicionals en els costos, la disponibilitat de productes i els nombrosos beneficis que proporciona la tecnologia", assegura l'informe. A més, assenyala que l'emergència climàtica "continuarà captant l'atenció dels governs, mentre que la seguretat energètica continuarà sent un argument convincent per a invertir en energia solar en un orde mundial que es fragmenta ràpidament".

Per al 2024, la patronal preveu un creixement global l'energia solar del 22%, fins a una grandària de mercat de 554 gigavats (GW), 100 més que el 2023. Solar Power Europe matisa que esta previsió dependrà de si s'encerta pel que fa al desplegament solar de la Xina, ja que en el passat esta realitat ha sigut "greument subestimada" per les veus expertes.

Pel que fa al 2023, l'informe reporta que es van connectar a tot el món 576 GW d'energia renovable, de la qual 447 GW era de capacitat solar i un 78% va correspondre a la fotovoltaica. Este increment es deu a un augment "significatiu" de les capacitats globals de fabricació de panells i mòduls després de la pandèmia, unes "sobrecapacitats" que van fer caure els preus entorn d'un 50%.

No obstant això, la indústria europea avisa que, si bé el 2023 va registrar uns números sense precedents, la major part de l'expansió del mercat va ser impulsada per la Xina, que va trencar tots els rècords i va afegir una "increïble" capacitat de 253 GW de fotovoltaica el 2023, la qual cosa suposa un creixement interanual del 167%.

"Mentrestant, la resta del món va instal·lar "només" 194 GW de nova capacitat solar fotovoltaica, cosa que reflecteix un augment del 35% respecte als 144 GW desplegats el 2022", destaca Solar Power Europe. Això implica que "sense les fortes inversions de la Xina en el desplegament solar, el creixement del sector solar hauria sigut molt més modest".

També et pot interessar

stats