El Parlament Europeu dona llum verda a la reforma de la PAC

Les principals organitzacions agràries valencianes han rebut amb escepticisme la norma.

Imatge d'arxiu del Parlament Europeu
Imatge d'arxiu del Parlament Europeu

El Parlament Europeu (PE) ha aprovat aquest divendres la reforma de la política agrícola comuna (PAC) que regularà el camp europeu entre 2023 i 2027. L'Eurocambra ha votat les esmenes presentades a la reforma, que inclou tres reglaments: el dels plans estratègics nacionals, el de l'organització comuna de mercats i la de la regulació sobre el finançament de les ajudes.

El vot del parlament ha tingut lloc la mateixa setmana en la qual els països de la Unió Europea (UE) han acordat la seua posició sobre la reforma, que ara haurà de ser negociada entre les dues institucions.

"Les negociacions entre el Consell i el PE podran començar prompte. És hora. L'agricultura europea necessita claredat per als pròxims anys", ha dit el president de la comissió d'agricultura del Parlament Europeu, Norbert Lins.

El camp valencià rep amb escepticisme la reforma

Les principals organitzacions agràries consideren que aquest pacte de la PAC és només un primer pas, però encara en queden molts detalls per definir.

El nou pla té un pressupost de 390.000 milions d'euros, dels quals més de 47.000 aniran destinats als llauradors i ramaders espanyols. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, va valorar de manera positiva el pacte en assegurar que els objectius "condueixen al pacte verd i a una economia descarbonitzada".

Però les entitats agràries són més escèptiques. El responsable dels serveis tècnics de l'Associació Valenciana d'Agricultors, José Francisco Sales, creu que no donarà resposta a les produccions de la Comunitat Valenciana i reclama una PAC més orientada al mercat. Pel que fa a la Unió de Llauradors i Ramaders, el seu secretari tècnic, Juanma Mesado, confia en el treball que ha d'iniciar el Parlament Europeu per a concretar els detalls. Finalment, el director general de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Enrique Bellés, ha remarcat que els programes operatius continuaran amb la PAC i es garantirà el finançament bàsic per a les ajudes a les fruites i hortalisses.

També et pot interessar

stats