El Parlament Europeu aprova un projecte de llei sobre seguretat als joguets que el sector creu inaplicable

Consideren que dona facilitats als comerciants deshonestos i farà que es prohibisquen joguets segurs

Joguets
Joguets en una botiga / À Punt NTC
14 de març 2024 - 20:32

L'Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ) opina que el projecte legislatiu per a millorar la seguretat dels joguets de la Unió Europea (UE) aprovada pel Parlament Europeu no pot posar-se en pràctica. Aquest projecte legislatiu aprovat a Estrasburg (França) posa atenció especial en la prohibició de substàncies tòxiques i en els joguets equipats amb tecnologia digital, però l'AEFJ discrepa sobre part del fons i de la forma de la norma.

La UE tracta de frenar el nombre de joguets que són perillosos venuts en el seu mercat interior, però el sector considera que “demana l'impossible”, segons ha informat en una nota de premsa. Però l'AEFJ, amb seu a Ibi (Alcoià), defensa que el Parlament “està donant encara més facilitats als comerciants deshonestos” i aprecia que aquests “continuaran posant en el mercat europeu joguets insegurs sense preocupar-se per cap nova norma”.

Els jogueters espanyols consideren que la norma europea “espenta” als consumidors “als braços de les empreses que es poden permetre preus més competents, “perquè no compleixen res”. Encara que el sector admet que algunes disposicions “poden contribuir a millorar” l'aplicació i el compliment efectius de les normes de seguretat dels joguets, subratlla que persisteixen preocupacions molt importants que posaran en perill la seguretat de les criatures.

Entre altres, la impossibilitat de l'ús d'ingredients naturals en els joguets. La patronal considera que això farà que es prohibisquen joguets segurs com cera de colors, pintures o guixos. També l'ús segur de l'acer inoxidable, necessari per a joguets d'exterior com els llits elàstics o els cotxes xicotets. Un material que segons l’AEFJ és inigualable en estàndards de durabilitat i seguretat.

Quant al període de carència perquè la norma entre en vigor, la patronal assegura que esperava que se suprimira el període limitat de venda dels joguets segurs que ja estan en el mercat. Consideren que l'ampliació a vint mesos que preveu la norma "no és suficient" i perquè caldrà localitzar i destruir “centenars de milers de joguets segurs” que romanguen més temps a la botiga. “És un balafiament inexcusable i un atemptat contra la sostenibilitat”, afig el comunicat. 

La nova normativa detalla que tots els joguets venuts a la UE hauran de tindre un “passaport digital de producte”, que substitueix a la declaració de conformitat de la UE, a fi de millorar la traçabilitat d'aquests objectes i facilitar els controls duaners.

A més, el Parlament vol que els joguets equipats amb tecnologies digitals complisquen amb els estàndards de seguretat i privacitat des del seu disseny.

També et pot interessar

stats