Els Papers de Panamà han permés recuperar més de 100 milions d'euros

Publicats el 3 d'abril de 2016, encara hi ha oberts un total de 11 procediments penals i de 83 expedients judicials.

Hui es commemora el Dia Mundial de Protesta contra els Paradisos Fiscals
Hui es commemora el Dia Mundial de Protesta contra els Paradisos Fiscals

Hui es commemora el Dia Mundial de Protesta contra els Paradisos Fiscals. La data coincideix amb la publicació dels coneguts com els Papers de Panamà el 3 d'abril de 2016, ara fa dos anys.

Què ha passat des d'aquella filtració informativa de documents confidencials? Recordem com van eixir a la llum així com quines conseqüències han tingut. I ho fem de la mà de Daniele Grasso, un dels espanyols membre del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació.

L'any 2015 una font no identificada va entregar una ingent quantitat d'informació al diari alemany Süddeutsche Zeitung. Eren milers de documents confidencials de la firma d'advocats panamenya Mossack Fonseca. Revelaven actius, guanys i evasió tributària de caps d'estat i de govern, líders polítics, personalitats de les finances, dels negocis, de l'esport, de la cultura...

El diari alemany va compartir la informació amb el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i més de 400 periodistes de tot el món participaren en la investigació. El fruit d'aquell treball va veure la llum el 3 d'abril de 2016, ara fa dos anys. 

Daniele Grasso, coordinador de l'Àrea de Dades d'El Confidencial, va viure les primeres conseqüències de la publicació dels batejats com els Papers de Panamà.

De fet, segons el Ministeri d'Hisenda s'han recuperat més de 100 milions d'euros, s'han obert 11 procediments penals i 83 expedients judicials. 

Més allà de les xifres, els Papers de Panamà han tingut una altra conseqüència, han generat por.

A més, la Unió Europea ha creat una llista negra de paradisos fiscals, que no implica sancions ni prohibicions, però sí estar en el punt de mira de les autoritats fiscals. Per a Daniele Grasso caldria fer un pas més allà.

També et pot interessar

stats