Oriola costa, Calp i Alboraia lideren la compravenda d'habitatge a la costa

El catedràtic de la Universitat de València, Joaquín Maudos, assegura que "no hi ha bambolla immobiliària".

Calp és un dels líders en compravenda d'habitatge a la costa
Calp és un dels líders en compravenda d'habitatge a la costa

El sector immobiliari comença a recuperar-se després d'anys de crisi. Oriola costa, Calp i Alboraia lideren la compravenda d'habitatge a la costa, segons l'informe realitzat per la societat de taxació Tinsa, que confirma la recuperació del mercat residencial fins i tot al sud del nostre territori.

L'any passat, les operacions van tindre un repunt del 16% i augmentaren un 30% les llicències d'obra nova, que es concentren als municipis d'Oriola, Torrevella i Elx. També al sud de la costa valenciana es mostren indicis de recuperació gràcies a l'increment de la demanda que s'observa a la zona, especialment a la platja d'Oliva Nova.

Aquesta recuperació s'estén al llarg de tota la Comunitat Valenciana i arriba inclús a la província de Castelló, on s'ha produït una reactivació de la compravenda que no es reflecteix encara en els preus.

Tot i que el nombre de compravendes recupera les millors xifres dels últims deu anys, el catedràtic d'Anàlisi Econòmica en la Universitat de València, Joaquín Maudos, assegura: "no hi ha bambolla immobiliària ni n’hi haurà en els pròxims mesos". El també director adjunt de recerca de l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE) fonamenta aquesta afirmació en tres raons, la més important de les quals és el fet que el preu de l'habitatge està "molt allunyat dels màxims històrics", en aquests moments per davall del 30%. El mateix ocorre amb les xifres de compravenda, que creixeran amb força, amb un 7%.

Maudos ha assegurat a À Punt que la rendibilitat ja no es troba en l'especulació sinó en el lloguer, amb un 7%, mentre que, en les seues paraules, "en el passat la gent comprava per l'expectativa que el preu anava a créixer".

Preus a l'alça

Oriola costa, Calp i Alboraia són els municipis de costa que més han experimentat un augment dels seus preus, amb unes xifres que superen el 16%, seguits de prop per Xàbia i Altea. No obstant això, encara es localitzen descensos a Gandia, Canet d'en Berenguer, Almassora, Pilar de la Foradada i Benicarló.

D'altra banda, a la costa de Castelló, la més afectada d'Espanya per l'acumulació d’estoc, s'ha experimentat una estabilització dels preus a les poblacions més turístiques, com ara Peníscola, Alcossebre i Orpesa de Mar.

L'obra nova es concentra a Alacant

L'activitat de promoció d'obra nova es concentra a la província d'Alacant. Segons dades del Ministeri de Foment, Oriola és la localitat de costa que més visats d'obra nova va registrar en 2017, la tercera més elevada en l'àmbit nacional després de Barcelona i Màlaga. Així mateix, aquests municipis coincideixen com a favorits en el rànquing de compravendes a la Comunitat Valenciana, els quals atrauen, sobretot, un públic estranger provinent del Regne Unit, Suècia, Bèlgica i França.

També et pot interessar

stats