Olivas assegura que no hi va haver estafa en l’eixida a borsa de Bankia

L’expresident de la Generalitat refusa les acusacions per les quals es troba investigat per l'Audiència Nacional.

José Luis Olivas, durant la compareixença en la Comissió del Congrés que investiga la crisi financera i el rescat bancari
José Luis Olivas, durant la compareixença en la Comissió del Congrés que investiga la crisi financera i el rescat bancari / JJ Guillén (Efe)

L’exvicepresident de Bankia i expresident de Banc de València, José Luis Olivas, ha defensat aquest dimarts en compareixença a la comissió del Congrés que investiga la crisi i el rescat bancari, que "no hi va haver estafa en l'eixida a borsa de Bankia".

Segons Olivas, l'Autoritat Bancària Europea (EBA) va assegurar que l'entitat complia "àmpliament" els requisits de capital, mentre que el Banc d'Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), agències de qualificació i bancs d'inversió van donar suport a l'eixida a borsa.

Pel que fa a les participacions preferents, que arruïnaren milers de persones a la Comunitat Valenciana, ha assegurat que mentre ell fou directiu de Bancaixa, no es van traure al mercat, “però que en qualsevol cas, tot el procés de les preferents estava controlat i supervisat pel Banc d’Espanya”. Segons Olivas, ell no tenia capacitat de gestió als bancs, i depenien del Consell d’Administració.

De fet, ha reconegut que la crisi els va sorprendre a tots i que no hi havia intencionalitat de fer perdre diners als inversors amb les participacions preferents. "Potser hi hagué mala pràctica, ho accepte i ho admet, però no era una pràctica teledirigida per l’organització de dir que s’havien de col·locar a iaios i iaies”.

Olivas ha reconegut que va perdre els estalvis de la seua sogra en subordinades de Bancaixa, i que ell mateix va invertir part dels seus diners en l’eixida a borsa de Bankia i en accions del Banc de València.

L’expresident de la Generalitat ha justificat el rescat dels bancs i l’emissió de participacions preferents. Del rescat de les entitats bancàries, Olivas ha dit que després de la crisi, a Espanya quedaren 9 de les 57 entitats que hi havia i que la injecció de diners del Banc d’Espanya era necessària. "No érem els únics, a Europa rescataren bancs per valor de 500 mil milions d’euros, i als Estats Units, 700 bilions de dòlars", ha argumentat Olivas.

Per últim, ha admés que es penedeix d’haver sigut president de Bancaixa: “Si ho haguera sabut, no haguera acceptat, he patit massa”, ha conclós Olivas.

Cas Erial

Olivas ha anunciat que recorrerà al Tribunal d’Estrasburg contra la sentència que el condemna pel presumpte cobrament de 580.000 euros procedents dels entramats empresarials de la família Cotino en el cas Erial. 

També et pot interessar

stats