Obtenen per primera vegada a Espanya niobi i tàntal, dos materials necessaris per a fabricar mòbils

Considerats l’or negre, la seua extracció està lligada a països amb explotació infantil i conflictes bèl·lics.

Imatge d'un mòbil
Imatge d'un mòbil / À Punt NTC.

L’extracció de niobi i tàntal, lligada a zones en conflicte i vinculada a l’explotació infantil a països com el Congo, podria tindre una alternativa a l’estat espanyol. Un equip de científics ha aconseguit per primera vegada l’obtenció del considerat or negre, un material de gran demanda necessari per a la fabricació de telèfons mòbils.

Segons ha informat el Centre Nacional d’Investigacions Metalúrgiques (Cenim), s’ha desenvolupat un procediment per a recuperar estany d’una mina d’Ourense i a partir d’ací extraure els dos materials valuosos. El Cenim remarca que és la primera vegada a Europa que s’aconsegueix sintetitzar aquests dos materials extrets d’una mina.

“El coltan, terme col·loquial per a denominar la mescla en proporció variable de columbita i tantalita, és un mineral relativament escàs que conté niobi i tàntal i forma part dels minerals estratègics per a la Unió Europea per les seues propietats per a fabricar la majoria dels dispositius electrònics que ens envolten, des de telèfons mòbils a consoles de videojocs”, ha explicat Félix Antonio López, investigador del Cenim.

La vida útil de la mina serà d’entre 35 i 40 anys, com a mínim.

També et pot interessar

stats