Nous mercats i ajudes, possibles eixides davant dels aranzels dels Estats Units

L’impacte en les exportacions valencianes de la imposició de Trump serà de 40 milions, segons Cambra València.

VÍDEO | Nous mercats i ajudes, possibles eixides davant dels aranzels dels Estats Units

Quan queden dotze dies perquè acabe el termini per a evitar que els Estats Units imposen aranzels al 25% de les exportacions valencianes, els productors de cítrics, vi o oli mostren preocupació. Segons les dades de Cambra València, les pèrdues directes a partir del 18 d’octubre serien de vora 40 milions d’euros, i el sector més afectat seria el citrícola (clementines, taronges, mandarines i llimes), amb més de 13 milions d’euros. 

Dilluns, el Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes intentaran perfilar una estratègia comuna en la Conferència Sectorial d’Agricultura i, de moment, l’administració valenciana vol que es treballe en un pla alternatiu, per si de cas finalment els aranzels a les exportacions tiren avant. En aquest sentit, el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha advertit que les conseqüències de no haver-hi un pla podrien ser letals per a les comarques de l’interior, ja que l’agricultura és la seua indústria, i podria agreujar-ne el despoblament. 

El sector del vi confia que l’administració trobe una solució per a una situació en què el valor de les exportacions afectades és de més de 9 milions i mig d’euros. El president de la Denominació d’Origen València, Cosme Gutiérrez, considera que buscar nous mercats és l’eixida que queda al sector vinícola valencià.  

Des de l’Associació Valenciana d’Agricultors, el president, Cristóbal Aguado, ha afirmat que esperen que, si s’aproven ajudes, els governants compliran la seua paraula. Assegura que ja ha passat en altres conflictes comercials, com en el cas de Rússia en què després, les ajudes promeses no han arribat. El sector agrícola té clar que si es confirmen els aranzels del 25%, la quota de mercat valenciana l’ompliran els productes d’altres estats mediterranis als quals no els n’imposen. Segons les previsions, l’impacte podria ser de fins a 90 milions d’euros a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats