Nou dilluns negre al mercat del petroli i les borses

L’Ibex-35 cau per damunt del 7%, per l’impacte econòmic del coronavirus i l’enfonsament del preu del Brent.

VÍDEO | Nou dilluns negre al mercat del petroli i les borses

Els mercats financers estan patint aquest dilluns una de les jornades més negres dels últims temps. Al terratrémol financer i econòmic pel coronavirus se li ha afegit el tsunami del mercat del petroli. L’afonament sense precedents en 30 anys del preu del barril de Brent, per la guerra de preus entre productors, està agreujant la situació. L’Ibex-35, l’indicador borsari espanyol, ja cotitza per davall de la barrera dels 8.000 punts i el color roig també tiny totes les borses europees, especialment la de Milà, epicentre del virus a Europa, que perd un 10%.

A més, les operacions de Wall Street s'han detingut quinze minuts quan l'indicador S&P, considerat el més representatiu del mercat, s'ha desplomat un 7%. Aquesta situació no succeïa des de l'1 de desembre de 2008, en plena crisi financera. La crisi pel coronavirus i la guerra de preus del mercat del petroli també han portat al l'índex Dow Jones a una caiguda del 6,87%.

Els valors petroliers són els més castigats, així com la banca. De fet, la caiguda del preu del petroli està contagiant la renda variable. El descens es vorà agreujat per la baixada de la demanda que preveu l’Agència Internacional de l’Energia. Segons l’organisme internacional la caiguda dels viatges i l’alentiment de l’activitat industrial farà que, per primera vegada des de 2009, es reduirà la compra de cru.

La recerca de refugi no arriba a tot el deute públic. Els inversors són molt selectius i tenen desig pel bo alemany, mentre que es mostren recelosos de l’espanyol, un fet que ha provocat que la prima de risc s’eleve per damunt dels 100 punts bàsics. En el mercat de divises, l’euro està escalant fins a tocar màxims, en cotitzar a 1,14 dòlars.

També et pot interessar

stats