Només el 20% dels llauradors valencians tenen menys de quaranta anys

La falta de rendibilitat, junt amb la necessitat de fer una gran inversió i l'excés de burocràcia, estan dificultant el relleu generacional en un sector fonamental

Falta de relleu al camp

L'edat mitjana dels prop de 20.000 llauradors que hi ha a la Comunitat Valenciana supera els 65 anys i només un 20% en té menys de quaranta. La falta de rendibilitat, junt amb la necessitat de fer una gran inversió i l'excés de burocràcia, estan dificultant el relleu generacional en un sector fonamental per a les nostres comarques. A Alacant, hui dijous es debat sobre el relleu generacional.

Héctor Hernández forma part del 20% dels llauradors que té menys de quaranta anys. Amb 33, porta pràcticament tota una vida dedicada al camp, primer ajudant son pare i ara al capdavant del negoci familiar. "Hui en dia és millor treballar en una oficina davant d'un ordinador que estar tot el dia al sol, però a mi no em dones una oficina ni huit hores assegut, que no puc", explica.

La situació és encara més complicada si s'és dona i llauradora. El sector de l'agricultura està molt masculinitzat i molt lluny d'assolir la paritat en comparació amb la resta de la societat. José Vicente, president d'Asaja, explica que les dones sempre han estat invisibilitzades en el sector i que ara estan intentant canviar-ho. "Sempre vaig vore dones, però invisibles. El nostre objectiu és donar-los visibilitat", remarca. Afortunadament, hi ha excepcions.

Rosa Cerver, una jove llauradora, explica en el marc de les jornades d'Alacant que costa molt: "No m'ho posen fàcil, però estem amb molta energia i tractant d'aprendre", assegura.

La falta de rendibilitat dels productes per l'entrada de fruita i verdura de països tercers junt amb la necessitat de fer una forta inversió per a produir són algunes de les principals dificultats que allunyen les generacions més joves del camp.

També et pot interessar

stats