Nissan tanca la planta de Barcelona i acomiadarà 3.000 persones

Desenes de treballadors tallen les carreteres pròximes a la seu catalana i anuncien que mantindran la vaga de manera indefinida.

Treballadors de la fàbrica de Nissan de Barcelona han cremat pneumàtics en el marc de les seues protestes després de l'anunci del tancament

Nissan ha comunicat al govern oficialment a primera hora d’aquest dijous el tancament de la planta de Barcelona, que dona faena directa a unes 3.000 persones, i indirectament a 30.000 més en empreses auxiliars. La notícia ha despertat una onada de protestes per part de la plantilla, que ha tallat el trànsit de dos carreteres pròximes a l’empresa i ha anunciat que mantindran de manera indefinida la vaga iniciada el passat quatre de maig.

El Ministeri d’Indústria ha lamentat la decisió de la firma japonesa i ha proposat a la presidència de la companyia crear un grup de treball per a buscar alternatives. La ministra Reyes Maroto sosté que la continuïtat de la planta catalana és possible mitjançant el pla de viabilitat presentat fa uns mesos i que és “més rendible invertir que assumir el cost del tancament”, que xifra en més de 1.000 milions d’euros.

Els sindicats de Nissan han advertit que plantaran cara als plans de tancament i han anunciat mobilitzacions per a revertir la decisió. “No descansarem fins a convéncer la multinacional de mantindre les operacions industrials a Espanya”, asseguren des de CCOO. Des d’USOC han qualificat d’“injusta” una decisió d’efectes “catastròfics” i insten a donar una resposta “dura”. UGT ha recordat que Nissan Motor Ibérica treballa des de 2012 molt per davall de la seua capacitat i retrau a les administracions que no hagen reaccionat fins fa molt poc. A més, critica que la multinacional haja pres decisions estratègiques “nefastes”, sense inversions i sense afrontar els problemes reals del personal.

S’obri un període de negociacions

Indústria assenyala que ara s’inicia un període de negociacions en el qual s’establiran les condicions del procés. El govern d’Espanya convocarà en els pròxims dies a Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Zona Franca i les centrals sindicals per a analitzar conjuntament la situació i estudiar diferents escenaris de futur.

El president de Nissan Europa, Gianluca de Ficchy, s’ha plantat i avança que no existeix “cap solució viable” per al grup a Barcelona, i descarta així la possibilitat de revertir el tancament el pròxim desembre. De Ficchy ha assegurat, però, que les plantes que el grup japonés té a Àvila (430 empleats) i Cantàbria (535 treballadors) continuaran operant sota el paraigua de Nissan, ja que tenenprojectes industrials propis, aliens als que fan les plantes catalanes.

Caiguda del 41,6% en les vendes globals

La companyia ha anunciat aquest dijous que les vendes globals de Nissan Motor han caigut un 41,6% a l’abril respecte al mateix mes de 2019 i en els primers quatre mesos d’enguany acumula una reducció del 31,1% a causa de les derivacions de la pandèmia de coronavirus. L’abril passat, Nissan va vendre 217.264 vehicles amb la Xina com a primer mercat (122.846), amb un augment interanual de l’1,1%, seguit dels Estats Units, amb 46.287 unitats (–51,6%). Quant als nivells de producció, de les fàbriques de Nissan Motor han eixit a l’abril 150.388 unitats, un 62,4% menys que en el mateix mes de 2019.

També et pot interessar

stats