Nissan i els sindicats acorden ajornar el tancament de les plantes de Catalunya a 2021

La multinacional accepta les reivindicacions de la plantilla i no hi haurà acomiadaments forçosos fins aleshores.

Treballadors de la planta de Nissan de Barcelona, durant una manifestació
Treballadors de la planta de Nissan de Barcelona, durant una manifestació / Europa Press

La direcció i els sindicats de Nissan han acordat aquest dimecres ajornar a desembre de 2021 el tancament de les tres plantes que la companyia té a Catalunya, ubicades a la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. El desmantellament de les factories suposarà l'acomiadament de 2.500 persones, tot i que no es despatxarà ningú de manera forçosa fins aleshores.

Les dues parts han arribat a un principi d'acord després d'una maratoniana reunió de més de 25 hores que s'ha celebrat de manera telemàtica i amb la mediació del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. L'acostament ha sigut possible després que l'empresa s'haja compromés a posposar el cessament de l'activitat a desembre de 2021 –en principi estava previst per a desembre d'enguany– i a no acomiadar ningú fins que arribe la data pactada, tal com reclamava el comité d'empresa, segons han explicat fonts sindicals. Però encara que no hi haurà acomiadaments forçosos fins que es faça efectiu el tancament de les plantes, sí que podrà haver-hi baixes voluntàries incentivades.

La multinacional japonesa ha cedit també en altres reivindicacions dels representants de la plantilla, com ara la millora de les indemnitzacions, que serà de 60 dies per any treballat per a les persones menors de 50 anys, sense cap límit de mensualitats.

El passat 28 de març, Nissan feia oficial la notícia que temien des de feia setmanes els sindicats i les institucions: el tancament de les fàbriques de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca i l'acomiadament de 2.525 treballadors. Des d'aleshores, els sindicats i l'empresa han estat negociant les condicions d'aquest tancament i les indemnitzacions de la plantilla, unes converses en què ha mediat la Generalitat de Catalunya i hi ha participat també el govern espanyol.

L'ajornament del tancament a desembre de 2021 dona més marge de temps per a trobar un o diversos inversors industrials interessats a ocupar les factories que quedaran buides. De moment, quatre empreses internacionals –dos fabricants de vehicles i dos més de bateries per a cotxes elèctrics– s'han interessat per les plantes de Nissan, la qual cosa permetria mantindre l'actual nivell d'ús de la factoria automobilística.

Aquest tancament posarà un punt final a la centenària història de Nissan a Barcelona, que té l'embrió en una planta oberta a Cadis de la mà de Ford i que es va traslladar en la dècada de 1960 a la capital catalana. Allà va arribar a convertir-se en la segona fàbrica de vehicles més important.

També et pot interessar