Multes de 500 euros a cadascun dels sis pacifistes que protestaren contra el comerç d'armes al port de Sagunt

Els grups Antimilitaristes i Agró ja ha anunciat que recorreran contra les multes.

Imatges del moment de la protesta d'Agró i antimilitaristes al port de Sagunt.
Imatges del moment de la protesta d'Agró i antimilitaristes al port de Sagunt.

L'Autoritat Portuària de València (APV) ha enviat propostes de sanció a les sis persones que van entrar al port de Sagunt el 10 de desembre de 2019 per a protestar per l'atracada i càrrega en aquells moments del vaixell de bandera saudita Bahri Abha. Les sancions són de 500 euros per persona, amb una quantitat total de 3.000 euros, per accedir a “zones restringides del recinte portuari sense autorització”.

L'acció va estar organitzada per Acció Ecologista-Agró i Antimilitaristes-MOC per a denunciar l'ús del port de Sagunt, segons aquest grup, en el circuit global del comerç d'armes cap a la guerra del Iemen. Les dues agrupacions ja han anunciat que recorreran contra les multes fins a arribar al contenciós administratiu si és necessari.

En aquesta acció, cinc activistes d'Agró i Antimilitaristes, acompanyades d'un periodista del mitjà Samaruc Digital, a qui també han imposat una sanció, van accedir al port de Sagunt amb granotes grogues i pancartes amb els lemes “Pareu la guerra” i “La guerra comença ací”. A continuació, van entrar a la zona on acabava d'atracar un dels vaixells de la naviliera saudita Bahri, el Bahri Abha.

Segons expliquen en un comunicat, quasi un any després d'aquesta acció, l'APV del Ministeri de Transports esgrimeix “inusualment” la llei de ports de l'Estat i de la Marina Mercant uns pocs dies abans del termini de prescripció d'aquests fets, que segons la llei esmentada és de 12 mesos, per a intentar sancionar els activistes amb multes de 500 euros. “Si s'haguera aplicat la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, els fets ja haurien prescrit”, diuen.

Atraca un altre vaixell de bandera saudita

A més, segons denuncien, malgrat les protestes, l'APV i el Ministeri de Defensa han tornat a autoritzar hui una altra atracada i una possible càrrega de material explosiu al port de Sagunt, precisament del mateix vaixell que va ser objecte de les protestes fa un any. Des de l'APV han confirmat a À Punt que el vaixell ha atracat aquest dimarts.

Segons els ecopacifistes, aquest vaixell forma part de la flota que transporta rutinàriament armament sospitós de ser emprat en la guerra del Iemen. Per això, des d'Antimilitaristes i Agró denuncien l'ús reiterat del port de Sagunt com a instal·lació civil per a finalitats materials, així com la desproporció de les multes, i exigeixen la cancel·lació de l'inici dels expedients sancionadors.

També et pot interessar

stats