Montero assegura que el govern espanyol busca fórmules per a pagar avançaments a les autonomies

Insisteix que l'Advocacia de l'Estat manté el mateix criteri des de 2016 i acusa el PP i Ciutadans de bloquejar la investidura.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimecres que el govern espanyol està buscant "fórmules" per a pagar els lliuraments a compte a les comunitats i "sortejar" l'informe de l'Advocacia de l'Estat, que nega que un executiu en funcions puga transferir diners a les autonomies. 

En una entrevista a Onda Cero, la ministra ha reconegut que l'informe el sol·licitaren la setmana passada, però ha insistit que l'Advocacia de l'Estat manté el mateix criteri des de 2016, quan governava el PP, i segons el qual "un govern en funcions no pot prendre decisions que condicionen l'actuació d'un nou executiu". 

Montero recalca que el departament que dirigeix treballa per a buscar solucions a la situació, derivada del fet de no tindre pressupostos i que l'executiu estiga en funcions. 

Tot i això, ha acusat el PP i Ciutadans de "bloquejar" la formació de govern, impedint així que s'actualitzen els lliuraments a compte. A més, retreu els populars que demanen convocar urgentment el Consell de Política Fiscal i Financera per a abordar el finançament autonòmic quan ells "han tingut dues legislatures per a reformar el model i no ho han fet".  

Aquest bloqueig polític li costa a la Comunitat Valenciana 1.800 euros, segons la suma dels lliuraments a compte no rebuts, la liquidació de l'IVA, el finançament de la dependència, la condonació del deute de la Marina de València, i les inversions que contemplava el projecte de pressupostos generals de l'Estat, que va ser tombat en el Congrés i que, per tant, ja no es percebran. El Consell calcula que haurà de retallar vora 500 milions d'ací a final d'any. 

També et pot interessar

stats