Mollà denuncia que més de la meitat dels llauradors valencians deixaran de rebre les ajudes de la PAC

El Ministeri d'Agricultura proposa a les autonomies un pagament de fins a 250 euros anuals per hectàrea al xicotet agricultor.

La consellera Mireia Mollà durant la cimera mundial del clima el passat desembre
La consellera Mireia Mollà durant la cimera mundial del clima el passat desembre / GVA

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha assegurat aquest dijous que la proposta del govern espanyol pretén deixar fora dels pagaments directes de la nova Política Agrària Comuna (PAC) a més de la meitat dels agricultors valencians que els perceben. La nova PAC entrarà en vigor previsiblement en 2023 ja que l'actual està prorrogada des de fa dos anys mentre es negocia un nou acord. És en aquest context que el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha convocat aquest dijous els responsables agraris autonòmics per a una "primera aproximació" de cara a la negociació i l'aplicació de la PAC, segons va explicar fa uns dies.

Mollà, que es troba a Madrid participant amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i la resta de consellers autonòmics en la Conferència Sectorial, ha lamentat que l'executiu espanyol vol que només els "agricultors genuïns" amb almenys "un 30% d'ingressos agraris" perceben els pagaments directes del primer pilar de la PAC. Una condició que "deixa fora més de la meitat dels perceptors actuals de la Comunitat Valenciana; ha d'haver-hi marge de negociació", ha criticat.

Mollà ha explicat que "sembla que es vol compensar" aquesta limitació amb "el règim de xicotet agricultor", una categoria que "sempre" ha d'existir perquè és responsable de la preservació de l'entorn rural i l'assentament de la població en aquestes zones. I ha advertit que la distribució territorial dels fons pot ser "molt de menor" si els agricultors han de tindre un 30% dels ingressos procedents de l'activitat agrària, ja que hi ha molts d'ells que no arriben a aquest percentatge, però també ajuden a cuidar el paisatge, "una activitat reconeguda" a la Unió Europea.

Sobre el sostre de 100.000 euros en ajudes agrícoles, la responsable valenciana ha instat a reduir-ho a 60.000 euros comptant amb els costos dels treballadors, i ha demanat "democratitzar més la PAC perquè no siga cada vegada més racó del 'lobby' econòmic".

Durant la reunió, la primera per a abordar el repartiment dels fons de reconstrucció de la UE en la PAC, el ministre d'Agricultura ha proposat a les autonomies un pagament de fins 250 euros anuals per hectàrea per al xicotet agricultor, més possibilitat de treball al camp i el foment d'una agricultura ecològica. Mollà ha mostrat una certa satisfacció, però encara ha de fer càlculs per a avaluar si aquest repartiment perjudica la Comunitat Valenciana. El ministre Planas preveu fer dos reunions més amb les comunitats per a la tardor i per al començament de l'any que ve.

També et pot interessar

stats