El model econòmic valencià continua assentat sobre les micropimes

La patronal AVE defensa un model productiu amb firmes de major tamany i menys burocràcia per a espentar la competitivitat.

En imatge, dos obrers empleats en una obra
En imatge, dos obrers empleats en una obra / Michael Gaida (Pixabay)

El model econòmic de la Comunitat Valenciana continua assentat sobre les micropimes (menys de 10 persones empleades) en major mesura que en la resta d’Espanya, segons l’últim informe de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), que alerta de l’amenaça per a la competitivitat que se’n deriva d’aquesta situació. L’estudi revela que el pes de les micropimes en l’ocupació valenciana, un 45%, és dos punts superior a la resta de comunitats autònomes, mentre el de les grans empreses (250 empleats o més), que representen el 10,7% de la feina, és un 20% inferior a la mitjana de l’estat espanyol.

La menor dimensió mitjana de les empreses valencianes també es veu reflectida en el nombre d’empleats per companyia, que és un 7% inferior a la Comunitat Valenciana que a la resta de l’estat. Les majors diferències es produeixen en el sector serveis i, particularment, en el de la informació i les comunicacions, on el nombre d’empleats per empresa és un 39% inferior.

Menys tamany, però més burocràcia

L’informe Foco AVE relaciona aquesta menor grandària de les empreses amb un problema per a la competitivitat de l’economia valenciana, ja que les firmes necessiten un volum mínim de facturació i plantilla per a poder activar departaments d’R D i des d’on generar innovació. Igualment alerta dels problemes per a la competitivitat derivats de la major pressió regulatòria de les comunitats autònomes, des d’on el 2018 es va produir el 70% de la regulació empresarial de tot Espanya, amb prop de 8.500 normes.

A partir d’aquestes dades, la patronal AVE defensa eliminar les barreres laborals, fiscals i burocràtiques perquè segons aquesta organització penalitzen les empreses a partir d’un determinat llindar de grandària en imposar-les costos addicionals.

També et pot interessar

stats