Milloren les previsions de l’economia enguany, però empitjoren el 2024: aquest és el pronòstic de Funcas

La fundació creu que l’economia creixerà enguany mig punt més del que s’estimava, fins a l'1,5%, mentre que l’any que ve ho farà un 1,4%, quatre dècimes menys del previst

bo families vulnerables cistella compra
Carro de compra en un supermercat

"El comportament de l’economia el 2023 serà un poc millor del que s’anticipava i el 2024, un poc pitjor". Són les previsions de creixement econòmic que ha fet aquest dilluns la Fundació de les Caixes d'Estalvi, Funcas, que estima que l’economia espanyola creixerà un 1,5% enguany, mig punt més respecte a l'estimació anterior, i que el 2024, repuntarà un 1,4%, quatre dècimes menys del que es pronosticava inicialment.

El director general de Funcas, Carlos Ocaña, ha explicat que enguany el comportament de l'economia espanyola serà "desigual", amb un primer semestre en el qual es registraran taxes de creixement més elevades que en la segona part de l'any.

Concretament, Funcas ha anticipat un creixement intertrimestral del 0,4% en el primer trimestre, del 0,3% en el segon trimestre, del 0,1% en el tercer trimestre, i l'any tancaria amb un creixement nul per a després tornar-se a recuperar a principi del 2024. Tot i aquest creixement irregular, Espanya assolirà els nivells d'activitat econòmica previs a la pandèmia a finals d’enguany.

Les causes

Darrere del creixement econòmic, segons Funcas, destaca el comportament dels preus de l’energia, la normalització del turisme i el ritme d’execució dels fons europeus, com ha detallat Ocaña.

Per contra, en la segona meitat de l'any altres factors menys favorables aniran guanyant pes, com l'efecte contractiu de la política monetària i les tensions financeres. “Això donarà lloc al fet que el comportament de l'economia en aquests dos últims trimestres del 2023 siga menys dinàmic", ha assenyalat Funcas.

Quant al 2024, Funcas ha retallat les previsions. Aquesta fundació anticipa un alentiment de la demanda interna per aquestes circumstàncies.

Moderació de la inflació

D’altra banda, i quant a la inflació, com ha explicat el director de Conjuntura, Raymond Torres, la caiguda dels preus energètics ajudarà a moderar la inflació, encara que aquesta seguirà per damunt de l'objectiu del Banc Central Europeu.

Raymond Torres ha explicat que la reducció de l'IVA en certs aliments bàsics, en vigor des de principis d’any, està tenint "poc impacte" en la inflació dels aliments. "Poden més altres factors, com per exemple l'increment dels costos dels fertilitzants que es va registrar l'any passat, dels pinsos o dels preus pagats pels agricultors", ha assenyalat Torres.

També et pot interessar

stats