Mil empreses valencianes, en el punt de mira per un possible frau en els ERTO

S'ha constatat l'existència d'empreses que mantenen els empleats en els expedients, cobrant de l'Estat, mentre continuen treballant.

VÍDEO | Mil empreses valencianes, en el punt de mira per un possible frau en els ERTO

Vora 1.100 empreses valencianes estan en el punt de mira de la Inspecció de Treball per un possible frau en els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). El sector serveis i el de l'hoteleria són els que més expedients acumulen, i la indústria i la construcció, els que menys. El possible abús per part dels empresaris a l'hora de rescatar els treballadors i treballadores és una de les principals denúncies.

El director Territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social a la Comunitat Valenciana, Francisco Rojero, ha dit a À Punt NTC que durant les inspeccions en bars i restaurants és bastant habitual trobar treballant, en el dia de descans, un empleat que teòricament està afectat per un ERTO i, per tant, cobra les prestacions per desocupació. Segons ha explicat, aquests casos són “típics de frau, que cal detectar, perseguir i corregir”.

D'altra banda, els sindicats alerten de l'increment d'empreses que treballen a porta tancada. Així, el responsable d'acció sindical, salut laboral i medi ambient de CCOO PV, Daniel Patiño, ha assegurat que han trobat casos d'empreses en ERTO total que no han desafectat cap empleat i treballen amb la persiana tancada.

Així mateix, els sindicats alerten que moltes empreses han aprofitat els ERTO per a fer que els empleats teletreballaren i denuncien que els expedients de regulació temporal d'ocupació no són legals en aquestes situacions. Per això, apel·len a la responsabilitat de tots els agents econòmics perquè el món del treball dignifique els treballadors.

Aquests fraus a la Seguretat Social comporten sancions que poden superar els 187.000 euros per cada treballador.

Els ERTO per causa major han sigut una de les mesures aprovades pel govern espanyol per a fer front a l'aturada de l'activitat econòmica que ha provocat l'estat d'alarma. A la Comunitat Valenciana, la crisi causada per la pandèmia del coronavirus ha provocat que 438.000 treballadors i treballadores s'hagen vist afectats per algun ERTO des del passat 12 de març, dels quals vora la meitat ja s'han reincorporat a la faena. Durant aquest període s'han presentat vora 70.000 expedients de regulació temporal d'ocupació, segons les dades facilitades per la Conselleria d'Economia.

Així, durant l'estat d'alarma si se sumen autònoms i assalariats, fins a 817.000 persones han arribat a rebre una prestació de la Seguretat Social, ja siguen les corresponents als ERTO o altres ajudes, fet que ha suposat una despesa pública de 665 milions d'euros.

D'altra banda, Inspecció de Treball també controla que s'estiguen complint les mesures de seguretat, distanciament i higiene per a evitar l'expansió del coronavirus i ja hi ha 60 negocis expedientats per incomplir-les. El sector agrícola és el que més sancions ha rebut.

També et pot interessar

stats