Mercats plens per a les compres d'última hora de Nadal

L'OCU ha detectat un augment dels preus del 7,5% l'última setmana.

El mercat central de Castelló aquest 24 de desembre
El mercat central de Castelló aquest 24 de desembre / À Punt NTC

Dia 24 de desembre i tot i ser un any atípic, algunes tradicions nadalenques no canvien. Els mercats estan plens i la gent apura les últimes hores abans del sopar i el dinar de Nadal per comprar tot el que necessiten.

Enguany les reunions familiars estaran marcades per la limitació de persones a la taula. Sis com a norma general, amb excepcions segons el nombre de persones d'un mateix nucli familiar.

No obstant això, el que no canvia són els patrons de compra respecte dels anys anteriors. En cada zona de la Comunitat Valenciana trobem diferents tipus de plats típics. Olla de Nadal, paella amb pilotes, marisc... De mitjana, la despesa en aquests dinars serà la mateixa que en anys anteriors, però la limitació de persones a taula permet que el producte elegit siga de millor qualitat.

Moltes persones esgoten aquest dia per comprar els productes que necessiten, però d'altres només acudeixen al mercat per a recollir la comanda. De fet, segons calculen les associacions de consumidors, aquest 2020 la compra en línia ha augmentat vora un 60% respecte de l'any anterior.

Pel que fa als preus, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha detectat que els preus dels productes típicament nadalencs han pujat aproximadament un 7,5% l'última setmana, un creixement major al de la mateixa setmana de l'any passat.

Els majors increments s'han registrat en el peix i el marisc. De fet, destaca que al desembre els majoristes de peix han registrat un descens de la facturació del 30% en relació amb el mateix mes del 2019. Pel que fa als productes carnis, hi ha hagut oscil·lacions de preu segons els dies de compra. Tanmateix, en les fruites i verdures el preu s'ha mantingut.

Segons l'OCU, enguany s'ha produït un retard en la pujada dels preus per l'absència d’àpats d'empresa i celebracions amb amics, però finalment s'han produït de manera considerable just la vespra de Nadal.

També et pot interessar