Els mercats bullen d'activitat de cara a Nadal malgrat l'encariment dels preus

Els aliments típics de les festes han pujat un 11,3% de mitjana segons l'OCU i els repunts principals els registren els percebes (77%), el lluç (58%), les cloïsses (19%), el besuc (14%) i la pinya (9%)

Quant ha pujat el preu dels productes de mercat en l'últim mes? / À Punt NTC

Quan falta un dia per a la nit de Nadal, els mercats bullen d'activitat. Queden 24 hores perquè comencen les festes i és dia de compres. Per això molts mercats amplien l'horari i obriran també de vesprada.

A València, per exemple, ni tan sols tancaran al migdia. Així ho posen més fàcil a la gent que busca productes frescos per als sopars i dinars de Nadal.

Els preus d'alguns productes han pujat i, com sempre, el marisc, dels que més en aquestes dates. Les gambes roges, que un mes arrere trobàvem a 100 euros el quilo, hui les tenim per 150. L'espatla de corder ha pujat també uns euros, ja supera els 20.

Els preus dels aliments típics de les festes nadalenques han pujat un 11,3% de mitjana al desembre en comparació amb finals de novembre, amb preus històrics en diversos productes, segons ha assenyalat aquest dijous l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Des de 2016 els preus d'aquests aliments no havien pujat tant en tan poc temps, segons l'observatori de l'OCU, que ha comparat el preu de 15 productes nadalencs entre el 20 i el 21 de desembre amb els observats entre el 25 i el 26 de novembre. El seguiment s'ha realitzat en mercats municipals, supermercats i hipermercats d'Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa.

Les principals pujades

Les principals pujades en les últimes setmanes s'han donat en els percebes (77%), el lluç (58%), les cloïsses (19%), el besuc (14%) i la pinya (9%). També han pujat, encara que en menor mesura, el redó de vedella (5%), el pernil ibèric (4%), la col llombarda (3%) i el llobarro (2%).

A penes han variat de preu el corder, els llagostins i les ostres, i entre les baixades destaca l'abaratiment de la pularda un 10%; de les angules, un 6%; i del titot, un 3%.

Cinc aliments estan en preus màxims respecte a altres anys, en concret el lluç al tall (20,60 euros per quilo), les angules (1.299 euros el quilo), la pinya (1,75 euros el quilo), el corder a quarts (18,52 euros el quilo) i la pularda sencera (8,67 euros el quilo).

L'OCU recomana comparar preus als mercats i supermercats pròxims i substituir els productes més cars per altres alternatius més econòmics amb vista a evitar aquestes pujades de preus per Nadal. Tot i això, les ganes de celebrar fan que mirem menys la butxaca.

També et pot interessar

stats