Màxims anuals en els preus de la gasolina i del dièsel

Omplir el depòsit de gasolina aquesta setmana costa un 21,9% més que fa un any i és un 19,69% més car en el cas del gasoil

Una dona paga en la gasolinera en una imatge d'arxiu
Una dona paga en la gasolinera en una imatge d'arxiu / Shutterstock

El preu mitjà del litre de gasolina ha pujat aquesta setmana un 0,5%, per a situar-se en els 1,428 euros, el seu major nivell enguany i també des de l'última setmana de juliol de 2014, quan es va situar en 1,424 euros, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. D'altra banda, el preu mitjà del litre de gasoil s'ha incrementat un 0,4% i suma dues setmanes d'ascensos, fins a situar-se en 1,27 euros.

Amb aquests repunts, el preu dels carburants prossegueix l'escalada. Omplir el depòsit aquesta setmana és un 21,9% més car que fa un any per al cas de la gasolina i un 19,69% més elevat en el cas del gasoil.

En concret, omplir un depòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa ara 78,54 euros, uns 14,1 euros més que fa un any, mentre que en el cas de repostar amb gasoil ascendeix a 69,85 euros, uns 11,5 euros més que en la mateixa setmana de setembre de 2020.

Malgrat aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 està a Espanya per davall de la mitjana de la UE, situada en 1,555 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà d'1,606 euros. En el cas del dièsel passa el mateix, ja que el preu a la UE és d'1,38 i d'1,399 en la zona euro.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, l'augment dels impostos i els gravàmens al biodièsel, continua tenint una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.

També et pot interessar

stats