La llum continua baixant i se situa per davall dels 100 euros/MWh

En comparació amb el màxim registre històric (383,67 euros/MWh) de fa quatre dies, el preu ha baixat un 75%

Bombetes de la llum en una imatge d'arxiu
Bombetes de la llum en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista continua a la baixa aquest dilluns, i se situa per primera vegada des de l'1 de novembre per davall dels 100 euros per megawatt hora (MWh). En concret, la llum costa aquest dilluns 96,08 euros/MWh, segons dades provisionals publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

D'aquesta manera, el preu es reduirà en un 49,04% respecte al cost de la llum d'aquest diumenge, de 188,53 euros/MWh. En comparació amb el màxim registre històric (383,67 euros/MWh), fa quatre dies, el preu ha baixat un 75%.

Els preus acumulen quatre jornades consecutives de descensos que coincideixen amb diversos dies festius en bona part del món i que provoquen que la demanda siga molt menor a causa de la falta d'activitat d'empreses i grans consumidors.

Quatre vegades més car que fa un any

En qualsevol cas, el cost de l'electricitat en el mercat majorista segueix disparat si es compara amb els registres del mateix dia de l'any anterior, quan el preu es va situar en 26,51 euros/MWh. L'increment d'aquest dilluns en comparació amb el 27 de desembre del 2020 és del 262,5%, és a dir, més de quatre vegades més cara.

L'encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics enguany.

Pròrroga en les rebaixes fiscals

Dimarts, el govern va ampliar fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant en els ciutadans.

En concret, es van prorrogar fins al 30 d'abril les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. No obstant això, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, ara com ara, fins al 31 de març.

També et pot interessar

stats