La llum baixa dels 200 euros per primera vegada des del 8 de desembre

Aquest diumenge el preu de l'electricitat es pagarà a 188,53 €/MWh

El preu de l\'electricitat puja vora un 40% en relació al mateix període de l\'any passat
Una caixa de la llum / À Punt NTC
25 de desembre 2021 - 19:13

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista baixarà aquest diumenge per tercera jornada consecutiva i se situarà per sota de la cota dels 200 euros per megawatt hora (MWh) per primera vegada des del 8 de desembre, en concret, fins als 188,53 €/MWh, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

El preu del pool es reduirà en un 16,73% respecte al d'aquest dissabte, mentre que l'abaratiment enfront del seu màxim registre històric, que es va aconseguir dijous passat amb 383,67 €/MWh, és del 50% després de tres jornades consecutives de descensos que coincideixen amb diversos dies festius en bona part del món i que provoquen que la demanda siga molt menor a causa de la falta d'activitat d'empreses i grans consumidors.

En qualsevol cas, el cost de l'electricitat en el mercat majorista segueix disparat si es compara amb els registres del mateix dia de l'any anterior, quan el preu es va situar en 32,86 euros/MWh. L'increment d'aquest diumenge en comparació amb el 26 de desembre de 2020 és del 473,73%, és a dir, és pràcticament sis vegades més cara.

El preu màxim de la llum per a aquest diumenge es donarà entre les 20:00 i les 21:00 hores, amb 241,25 €/MWh, mentre que el mínim serà de 130,24 euros entre les 06:00 i les 07:00 hores.

Els preus del pool repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits vora onze milions de consumidors a l'estat, i serveix de referència per als altres dèsset milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L'encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics en aquest any.

Desembre frega els 260 €/MWh de mitjana

Desembre va començar sent un mes marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana d'alguns dies fins a l'entorn dels 100 €/MWh i amb uns certs repunts que superaven àmpliament la cota dels 200 i els 300 €/MWh.

L'encariment de la llum s'ha desbocat i el preu mig mensual frega els 260 euros, és a dir, vora uns 60 euros més que el passat octubre, el mes amb la mitjana més cara fins al dia de hui.

Pròrroga en les rebaixes fiscals

Dimarts, el govern espanyol va ampliar fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant en els ciutadans.

En concret, es van prorrogar fins al 30 d'abril les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, el mínim legal. No obstant això, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, ara com ara, fins al 31 de març.

També et pot interessar

stats