Els llauradors escampen taronges en protesta pels preus dels cítrics

Demanen mesures concretes a curt termini i un full de ruta que permeta augmentar la competitivitat del sector en el futur.

Els llauradors escampen taronges davant de la Conselleria d'Agricultura en protesta pels preus dels cítrics | UPA

Vora 2.000 llauradors de diferents comarques valencianes, segons els convocants, s'han manifestat aquest divendres davant de la Conselleria d'Agricultura. Els manifestants han tallat el trànsit i han escampat centenars de quilos de taronges a la porta d'aquest departament de la Generalitat en protesta pels preus dels cítrics en l'actual campanya. 

Les associacions d'agricultors convocants, AVA-Asaja, Fepac i UPA, quantifiquen les pèrdues dels productors de taronja en 163 milions d'euros. Denuncien que el sector citrícola valencià està vivint una "dura crisi" per la situació dels mercats que està afectant a la baixa els preus i pel comportament del clima.

Des de la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA) s'insisteix: "Amb el quilo de taronges a 0,15 € només ens espera la ruïna, mentre s'inunda el mercat amb importacions a baix preu". En aquest sentit, afegeixen que "per això demanen preus justos".

Reclamen a Agricultura mesures concretes a curt termini que pal·lien els problemes més immediats i un full de ruta per al futur que permeta al sector augmentar la seua competitivitat. I recorden que en l'última dècada s'han abandonat més de 30.000 hectàrees de cultiu. 

Mesures concretes per a assegurar el futur de la citricultura

En concret, les organitzacions demanen ajudes de mínims, un pla de reestructuració per a les parcel·les inundades amb afecció de l'arbrat i per a les varietats primerenques amb problemes comercials en el primer tram de la campanya, i la retirada de 250.000 tones per a alleujar el mercat en fresc.

També exigeixen la renegociació dels acords comercials, especialment amb Sud-àfrica, una clàusula de salvaguarda, la reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral a les produccions de cítrics i la contractació de personal a Brussel·les per a exercir de grup de pressió en assumptes de comerç internacional.

També et pot interessar

stats