Els llauradors escampen taronges en protesta pels preus dels cítrics

Demanen mesures concretes a curt termini i un full de ruta que permeta augmentar la competitivitat del sector en el futur.

Els llauradors escampen taronges en protesta pels preus dels cítrics

Vora 2.000 llauradors de diferents comarques valencianes, segons els convocants, s'han manifestat aquest divendres davant de la Conselleria d'Agricultura. Els manifestants han tallat el trànsit i han escampat centenars de quilos de taronges a la porta d'aquest departament de la Generalitat en protesta pels preus dels cítrics en l'actual campanya. 

Les associacions d'agricultors convocants, AVA-Asaja, Fepac i UPA, quantifiquen les pèrdues dels productors de taronja en 163 milions d'euros. Denuncien que el sector citrícola valencià està vivint una "dura crisi" per la situació dels mercats que està afectant a la baixa els preus i pel comportament del clima.

Des de la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA) s'insisteix: "Amb el quilo de taronges a 0,15 € només ens espera la ruïna, mentre s'inunda el mercat amb importacions a baix preu". En aquest sentit, afegeixen que "per això demanen preus justos".

Reclamen a Agricultura mesures concretes a curt termini que pal·lien els problemes més immediats i un full de ruta per al futur que permeta al sector augmentar la seua competitivitat. I recorden que en l'última dècada s'han abandonat més de 30.000 hectàrees de cultiu. 

Mesures concretes per a assegurar el futur de la citricultura

En concret, les organitzacions demanen ajudes de mínims, un pla de reestructuració per a les parcel·les inundades amb afecció de l'arbrat i per a les varietats primerenques amb problemes comercials en el primer tram de la campanya, i la retirada de 250.000 tones per a alleujar el mercat en fresc.

També exigeixen la renegociació dels acords comercials, especialment amb Sud-àfrica, una clàusula de salvaguarda, la reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral a les produccions de cítrics i la contractació de personal a Brussel·les per a exercir de grup de pressió en assumptes de comerç internacional.

També et pot interessar