Els líders de la Unió Europea debaten el seu model de resposta econòmica a la Covid-19

Alguns països aposten per fer ara una forta inversió i d'altres, en canvi, opten per conéixer les conseqüències.

Els líders de la Unió Europea debaten el seu model de resposta econòmica a la Covid-19
Els líders de la Unió Europea debaten el seu model de resposta econòmica a la Covid-19

Els caps d'estat i de govern dels Vint-i-set mantenen aquest dijous una cimera per videoconferència en què tracten de resoldre les diferències sobre la resposta econòmica que ha de donar-se per a mitigar l'impacte del coronavirus.

La reunió estudia la crisi de la Covid-19 des de múltiples angles, però és el pla econòmic el que continua generant profundes discrepàncies entre els països. Hi ha dos blocs enfrontats, els que demanen actuar ja amb tot l'arsenal possible i els que opten per esperar a conéixer en detall quines són les conseqüències econòmiques per a dissenyar la recuperació posterior.

Dues reunions extraordinàries de l'Eurogrup, integrat pels ministres de Finances, han acabat sense avanços significatius. Espanya, França, Itàlia i un altre grup de països aposten per l'emissió de deute europeu per a finançar la lluita contra la Covid-19, però l'oposició dels Països Baixos i Alemanya, secundats per Àustria i Finlàndia, entre altres, s'hi nega. Sí que s’ha progressat, per contra, per a involucrar el fons europeu de rescats en l'estratègia.

Fronteres, mercaderies i gestió sanitària

Més enllà del pla econòmic, els estats membre també s'han compromés a coordinar la seua resposta a la pandèmia en altres àrees clau per a la Unió com les fronteres, el trànsit de mercaderies clau per a evitar el desproveïment o la gestió sanitària.

Fa una setmana els líders van acordar el tancament de les fronteres exteriors de la UE de manera temporal durant un període de trenta dies en un intent per protegir-se de l'avanç de la Covid-19. A més, Brussel·les coordina també els esforços per a repatriar els europeus bloquejats en països tercers per les mesures de confinament.

També et pot interessar

stats