Lagarde afirma que és "extremadament important" aprovar el fons de recuperació

La presidenta del Banc Central Europeu indica davant del Parlament Europeu que ha d'estar operatiu "sense dilació".

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, a Brussel·les, Bèlgica, en una imatge d'arxiu
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, a Brussel·les, Bèlgica, en una imatge d'arxiu / Francois Lenoir (Reuters)

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha demanat en el Parlament Europeu que comence a funcionar el fons de recuperació "sense dilació", perquè és "extremadament important" per a donar suport a l'economia europea. "El paquet Next Generation EU (el nom que té el pla anticrisi) ha d'estar operatiu sense dilació, és extremadament important", ha expressat davant de la comissió d'assumptes econòmics i monetaris de l'Eurocambra la mateixa setmana en què Hongria i Polònia n'han bloquejat la ratificació.

Lagarde ha destacat que aquests recursos "addicionals" podran facilitar polítiques fiscals expansives en aquells països amb un espai pressupostari "limitat", per la qual cosa cal fer allò necessari per a "permetre un desembossament ben escalonat i efectiu" d'aquestes ajudes. Al seu parer, el fons europeu de recuperació és un component "vital" de la resposta europea a la crisi, per la qual cosa ha demanat una implementació "ràpida". "Tant de bo això ocórrega prompte", ha dit, sense esmentar directament Budapest i Varsòvia.

La pandèmia, un "desafiament seriós" per a l'eurozona

Per a la presidenta del BCE, encara que els últims anuncis sobre l'efectivitat d'alguns candidats a la vacuna contra la Covid-19 han sigut "encoratjadors", la segona onada de la pandèmia ha portat a noves restriccions que s'han afegit a la ja gran incertesa i presenten un "desafiament seriós" per a l'eurozona i l'economia global.

En aquest context, ha recordat que l'institut emissor "recalibrarà" els instruments de política monetària en la reunió de desembre, però també ha subratllat la importància de la política fiscal per a donar suport a l'economia. "Una posició fiscal ambiciosa i coordinada continua sent vital", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats