L'Estat no recorrerà contra la llei valenciana d'horaris comercials davant el Constitucional

L'acord preveu introduir-hi "lleugeres modificacions" de caràcter tècnic que no alteren l'esperit de la norma.

Façana d'un centre comercial
Façana d'un centre comercial / Europa Press

La Generalitat i el govern espanyol han arribat a un acord segons el qual l'Estat no recorrerà contra la llei valenciana d'horaris comercials davant el Tribunal Constitucional, i només s'introduiran "lleugeres modificacions de caràcter tècnic per a aclarir matisos, que no afecten l'esperit de la llei”.

El director general de Comerç i Consum, Natxo Costa, ha explicat que aquests "matisos tècnics" s'incorporaran a un "text de reforç de la llei", que d'aquesta manera "millorarà la interpretació de la norma".

D’aquesta manera, en la comissió bilateral de cooperació entre l’administració general de l'Estat i la Generalitat s’han resolt les discrepàncies que mantenien ambdues institucions entorn de la Llei de comerç que les Corts van aprovar el passat mes de febrer, i per la qual s'aplica el pacte d'horaris comercials a què es va arribar en l'Observatori del Comerç.

Aquest acord va obligar a modificar alguns articles de la Llei de comerç de la Comunitat Valenciana per a establir el nou règim de festius en què els comerços podran obrir les portes en els diferents municipis valencians.

Règim de festius

En concret, estableix l'obertura de 38 festius en les cinc Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) de València i en la totalitat de la ciutat d'Alacant, en el període comprés entre el Diumenge de Rams i el diumenge posterior al Dilluns de Pasqua, i entre el 15 de juny i el 5 de gener. No obstant això, hi haurà excepcions i el 24 de juny els comerços no obriran a Alacant com tampoc ho faran el 19 de març i 15 d'agost a València.

En canvi, podran obrir 40 dies en el mateix període les localitats que tenen una ZGAT tot l'any, mentre que ho faran 28 dies per Setmana Santa i entre el 15 de juny i 15 de setembre les localitats que tenen declarada una ZGAT parcial.

La resta de municipis que no tenen ZGAT podran obrir fins a 11 festius que es decidiran en funció de diferents criteris: quan hi haja acumulació de festius; els primers diumenges de les rebaixes; el Diumenge de Rams, el Divendres Sant, el Dijous Sant quan siga festiu estatal o autonòmic, i el Diumenge de Pasqua; a banda dels diumenges entre el 26 de desembre i el 5 de gener.

També et pot interessar

stats