L'oposició critica que la Comunitat Valenciana ix perdent en el repartiment del fons Covid

La injecció de 1.463 milions causa satisfacció en la Generalitat, però els diners destinats al transport públic creen controvèrsia al si del Botànic.

Personal sanitari, en una imatge d'arxiu
Personal sanitari, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana rebrà vora 1.463 milions d'euros del fons del govern espanyol per a pal·liar els efectes del coronavirus. Dels 16.000 milions que es repartiran entre les autonomies, vora el 9,1% aniran a parar a la tresoreria valenciana. Aquesta injecció ha causat satisfacció en la Generalitat, però l'oposició critica que la Comunitat Valenciana ix perdent i que el repartiment la discrimina en comparació a altres territoris, com ara el País Basc i Navarra.

Aquests diners, que començaran a cobrar-se en un primer pagament el mes que ve, no són reembossables: 9.000 milions es destinaran a la despesa sanitària a què han hagut de fer front les comunitats autònomes i 6.000, a les necessitats educatives.

Des del Partit Popular, denuncien que la Comunitat Valenciana no es veu beneficiada pel repartiment del fons aprovat per l'executiu central. Segons el responsable popular d'economia a les Corts, Rubén Ibáñez, es perdran uns 400 milions d'euros a diferència de si els diners s'hagueren distribuït exclusivament per criteris poblacionals.

Per a la portaveu d'economia a les Corts de Ciutadans, Ruth Merino, la Comunitat Valenciana ha patit un greuge si es compara amb altres territoris de l'Estat com ara Navarra o el País Basc. De fet, ha lamentat que “les negociacions amb aquestes regions d’esquena a la resta no fan cap bé a la resta de territoris”.

Satisfacció en la Generalitat

Per la seua banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha asseverat que la Comunitat Valenciana s'ha vist afavorida pel repartiment. El síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, considera que el canvi de criteri del govern espanyol a l'hora de repartir els diners, que dona més importància el criteri poblacional, és una mostra de cogovernança. A més, ha explicat que, tot i que han fet entendre a l'executiu la importància del pes de la població, la Comunitat Valenciana ha sigut solidària i entén també la rellevància d'altres criteris com ara els ingressos en les UCI o les hospitalitzacions.

En la mateixa línia s'ha expressat la síndica de Podem en les Corts, Naiara Davó, que ha destacat que és “el fons extraordinari més gran” que el govern espanyol destina a les comunitats autònomes en la història del país. Al seu parer, aquests diners han de servir “per a pal·liar els efectes de la Covid-19 en l'àmbit sanitari” i també s'han de destinar a assumptes econòmics i socials.

L'únic punt discordant al si del Botànic l'ha marcat el repartiment dels diners per al transport públic, ja que la Comunitat Valenciana rebrà 40,9 milions d'un total de 800 i més de la meitat aniran a Barcelona i a Madrid. Així, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha exigit “un fons d'anivellament que situe els valencians amb els mateixos recursos que altres ciutadans de l'Estat”.

També et pot interessar

stats