L'ofensiva aranzelària de Trump afectarà els cítrics, l'oli i les clòtxines valencianes

Segons l'Associació Valenciana d'Agricultors, l'impacte serà de 90 milions d'euros per al sector.

VÍDEO | L\'ofensiva aranzelària de Trump afectarà els cítrics, l\'oli i les clòtxines valencianes

Les clòtxines valencianes, el vi, els cítrics, les olives i l'oli són els productes de la Comunitat Valenciana que es podrien veure  més afectats per la decisió dels Estats Units d'imposar aranzels a diversos productes de la Unió Europa, si no hi ha un canvi de posició abans del 18 d'octubre. L'Oficina de Comerç Exterior dels EUA ha explicat que, de moment, s'imposaran aranzels del 25% a certs productes agrícoles. 

Segons l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), l'impacte serà de 90 milions d'euros per al sector si finalment tira avant la mesura. El 14 d'octubre hi ha una reunió clau on Brussel·les i Washington han de negociar i, per tant, la llista de productes afectats podria canviar. El 18 d'octubre es farà públic el llistat definitiu dels productes agroalimentaris gravats amb un 25% per l'administració Trump.

Destaquen els efectes en el cas de les clòtxines valencianes, que tenen una quota de mercat als Estats Units del 39%, ja que són el primer importador amb un volum de gener a juliol de 2,4 milions d'euros i un increment de les exportacions respecte a l'any anterior del 68%.

Per volum, el sector valencià que més exporta al mercat nord-americà és el del vi, amb 4,6 milions d'euros els primers set mesos del 2019. És el seté proveïdor en aquell país amb una quota de mercat del 7%, encara que les exportacions han caigut un 22%.

Molt prop del vi, en volum, estan les taronges, que s'ha venut als Estats Units per un valor de 4,4 milions d'euros de gener a juliol i que, igual que les clòtxines, van en una línia ascendent, amb un increment de les exportacions del 68%. No obstant això, cal remarcar que les exportacions de cítrics valencians als Estats Units són relativament baixes, si es comparen amb els principals compradors europeus, amb una quota de mercat de només un 0,4%. En el llistat complet de productes apareixen com a afectats per aquest aranzel les taronges, les mandarines i altres híbrids cítrics similars, com les satsumes i les clementines.

Les olives valencianes s'exporten al mercat nord-americà per un valor de 3,8 milions d'euros i una quota de mercat del 7,4%. És el quart proveïdor, a pesar que les vendes han caigut un 36%. D'altra banda, l'oli produït a la Comunitat Valenciana ocupa el tercer lloc als Estats Units amb una quota de mercat del 7,6%, unes vendes d'1,1 milió d'euros i un destacat increment del 77% de les exportacions respecte de l'any anterior.

Espanya exporta vi, oli, olives i formatge als EUA per valor 970 milions d'euros

La pujada dels aranzels dels Estats Units a les importacions de vi, oli, olives i formatges de la Unió Europea impactarà sobre un volum d'exportacions espanyoles de 970 milions d'euros, segons ha informat l'organització agrària COAG. Durant l'últim any el valor de les exportacions espanyols als Estats Units es va situar al voltant de 400 milions d'euros en vi, 300 milions en oli, 180 milions en olives i 87 milions en productes lactis, fonamentalment formatges.

Creixen les vendes valencianes en el mercat nord-americà

Les vendes valencianes en el mercat nord-americà no han deixat de créixer en 2018, fins a assolir la xifra dels 2.071 milions d'euros, segons el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Els sectors valencians que més venen als Estats Units, de major a menor, són el de l’automòbil, el ceràmic, el del calçat, i els del material elèctric i mobles. Uns sectors que de moment no s'han vist afectats.

També et pot interessar

stats