L'OCDE veu signes de millora en l'economia espanyola

L'organització manté que l'alentiment de les economies encara és persistent en la major part dels grans països desenvolupats, amb la notable excepció del Japó

Factoria Volkswagen
Factoria Volkswagen

Els signes d'alentiment econòmic que assenyalen els indicadors compostos avançats són cada vegada més febles per a Espanya, mentre continuen sent persistents en la major part dels grans països desenvolupats, amb la notable excepció del Japó.

L'indicador de novembre per a Espanya va baixar únicament dues centèsimes al novembre, la menor caiguda en més d'un any, i es va quedar en 97,56 punts, és a dir, netament per davall del nivell 100 que marca la mitjana de llarg termini, assenyala l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

En l'última publicació mensual d'aquest dijous, l'organització explica que els indicadors continuen apuntant a un alentiment del creixement en la major part de les grans economies i ho atribueix, principalment, a "una inflació elevada i a un augment dels tipus d'interés".

La tendència es confirma per als Estats Units, el Regne Unit, el Canadà, així com per al conjunt de la zona euro, i en particular Alemanya, França i Itàlia.

Les rebaixes en l'estadística van ser d'11 centèsimes per als Estats Units (98,44 punts), 27 per al Canadà (97,36 punts), 13 per al Regne Unit (94,53), 24 per a Alemanya (97,94), 17 per a Itàlia (97,07) o 7 per a França (97,71).

La gran excepció entre els membres del G7 és el Japó, que encara que va tindre una lleugera reculada de 7 centèsimes, manté el seu indicador per damunt de la mitjana de llarg termini, amb 100,21 punts. Això anticipa, com en mesos anteriors, un "creixement estable", subratlla l'OCDE.

Quant a les grans economies emergents, que no formen part de l'OCDE, el més notable amb les xifres de novembre és que l'indicador del sector industrial "confirma els signes d'una estabilització del creixement" que ja havien aparegut en les d'octubre.

Per contra, a l'Índia i ara també al Brasil les estadístiques anticipen una inflexió de la tendència de l'economia, degut en l'economia índia als indicadors monetaris i en la brasilera als encàrrecs en el sector manufacturer, d'acord amb els analistes de l'organització.

També et pot interessar

stats