L’OCDE proposa que les grans tecnològiques tributen en els països on fan negoci

Google, Apple, Facebook o Amazon haurien de pagar impostos allà on tinguen beneficis encara que no hi tinguen una presència física.

L’OCDE proposa que les grans tecnològiques tributen en els països on fan negoci
L’OCDE proposa que les grans tecnològiques tributen en els països on fan negoci

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha plantejat que les grans empreses tecnològiques, com ara Google, Apple, Facebook o Amazon, tributen en els països on exercisquen la seua activitat i aconseguisquen beneficis i no només on tinguen físicament la seua seu social.

“Les normes actuals, que daten de la dècada de 1920, ja no són suficients per a garantir una assignació equitativa dels drets fiscals en un món cada vegada més globalitzat”, reconeixen els autors de la proposta. A més, sostenen que en l’era digital l’assignació de drets fiscals “ja no pot circumscriure’s exclusivament en funció de la presència física”.

La proposta de l’organització pretén abordar els reptes plantejats per la digitalització de l’economia i garantir nous drets impositius a països on els usuaris tenen accés a models de negoci altament digitalitzats.

En aquest sentit, el text reconeix que actualment una empresa no resident està subjecta a impostos sobre els seus guanys comercials només si té un establiment permanent en una jurisdicció, la qual cosa significa tindre alguna forma de presència física.

No obstant això, els autors de la proposta afirmen que la digitalització ha distorsionat l’aplicabilitat d’aquesta regla, ja que les empreses poden fer cada vegada més negocis amb clients en una jurisdicció sense tindre presència física allí.

Així mateix, la proposta contempla que els governs nacionals i les multinacionals afectades tinguen accés a mecanismes legals de prevenció i resolució de conflictes “legalment vinculants i efectius”.

També et pot interessar

stats