L'OCDE pronostica una baixada en el creixement econòmic de l'Eurozona

La incertesa política que ocasiona el Brexit és un dels diversos motius que han produït aquesta baixada.

L'OCDE rebaixa el pronòstic de creixement de l'eurozona per a 2019 fins a l'1%
L'OCDE rebaixa el pronòstic de creixement de l'eurozona per a 2019 fins a l'1% / Europa Press

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha presentat l'informe "Perspectives econòmiques" en el qual es reflecteix una baixada en el creixement econòmic de l'Eurozona respecte a les previsions anteriors presentades fa quatre mesos i mig. Així, l'OCDE pronostica que el creixement en 2019 presentarà huit dècimes menys del que s'havia predit anteriorment, és a dir, un creixement de l'1%. En 2020, també es pronostica una baixada a l'1,2%, quatre dècimes menys.

Pel que fa a les prediccions per països, dos dels més afectats han sigut Alemanya i Itàlia. El 2019 Alemanya veurà reduït el seu creixement fins al 0,7%, nou dècimes menys que en la predicció anterior, i Itàlia viurà una recessió amb un creixement del 0,2%. Al contrari, Espanya ha aguantat millor la revisió, tan sols ha baixat el creixement d'un 2,4% al 2,2% per a 2019, i s'ha predit un creixement de l'1,9% per a 2020, segons l'economista cap de l'OCDE, Laurence Boone, el creixement "segueix sent positiu" per a Espanya.

Tal com ha explicat el president de l'Organització, Ángel Gurría, la baixada s'explica per diversos motius extraordinaris com els problemes al sector de l'automoció, però també remarca els moments d'incertesa política que es viu a Europa deguts a, per exemple, el Brèxit. Així, al Regne Unit s'espera un menor creixement, del 0,8% en 2019 i del 0,9% en 2020. Pel que fa al Brexit, l'OCDE adverteix que les previsions s'han fet tenint en compte que hi haja pacte entre Regne Unit i Brussel·les. En cas que hi haja un Brexit "dur", els pronòstics són més dèbils i els països més afectats serien Irlanda, els Països Baixos i Dianamarca.

Finalment, en l'àmbit mundial es preveu un creixement del 3,3%, dues dècimes menys. Els Estats Units creixeran una dècima menys el 2019, un 2,6%, i creixerà una dècima més en 2020, un 2,2%. Respecte a aquesta crescuda, Laurence Boone adverteix que, de tota manera, "si el conjunt de l'economia mundial es ressent, el creixement als EUA també ho farà".

També et pot interessar

stats