L'OCDE assegura que Espanya no té una estratègia nacional per a la innovació agrícola

Segons l'informe, els "principals obstacles" per a aprofitar la innovació són les "baixes inversions públiques i privades, la fragmentació del sistema AKIS i l'heterogeneïtat regional existent"

El ministre Luis Planas i la directora de Comerç i Agricultura de l'OCDE, Marion Jansen, en la presentació de l'informe.
El ministre Luis Planas i la directora de Comerç i Agricultura de l'OCDE, Marion Jansen, en la presentació de l'informe / Twitter: @OECDagriculture

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) assegura que Espanya no té una estratègia nacional que definisca específicament les prioritats comunes en innovació agrícola.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i la directora de Comerç i Agricultura de l'OCDE, Marion Jansen, han presentat aquest dimecres l'informe “Espanya: Polítiques per al futur de l'agricultura i l'alimentació”, un dossier amb més de 170 pàgines en les quals s'avalua si l'entorn normatiu espanyol és propici per a aconseguir una productivitat agrícola sostenible i una resiliència més gran.

Segons l'informe, els Sistemes de Coneixement i Innovació Agrícoles (AKIS) espanyols involucren “molts actors” en l'àmbit nacional i regional; entre ells, les comunitats autònomes, que inclouen polítiques d'R+D+I, innovació i transferència de coneixement.

No obstant això, les autonomies són “molt heterogènies” a Espanya “en termes de recursos i no sempre han compromés suficients fons”. En aquest sentit, els centres d'investigació són “heterogenis, relativament xicotets i no estan ben connectats i coordinats”, segons l'OCDE.

Aquesta diversitat d'experiències en l'àmbit autonòmic pot ajudar a promoure iniciatives d'innovació més orientades a les necessitats regionals, però “la falta d'una adequada integració supraautonòmica afecta el sistema”.

Per tot això, reitera que la coordinació dels AKIS nacionals ha sigut fins ara “feble, la qual cosa dificulta la col·laboració” entre les comunitats autònomes.

Baixes inversions públiques i privades i fragmentació

Respecte a R+D+I, l'anàlisi de l'OCDE conclou que el país ha generat “molt bons” resultats en matèria de ciència agrícola, però “s'ha enfrontat a dificultats per a desenvolupar la innovació”.

Els “principals obstacles” per a aprofitar la innovació són les “baixes inversions públiques i privades, la fragmentació del sistema AKIS i l'heterogeneïtat regional” existent.

També et pot interessar

stats