L'Ivie alerta que el 2050 la població en edat de treballar caurà del 65% actual al 57%

La taxa de dependència entre les persones majors de 64 anys i les que estan en edat de treballar creixerà vint punts i se situarà en el 53,7%, cosa que complicarà la situació financera del sistema de pensions

Diversos homes jubilats miren uns treballs al carrer en una imatge d'arxiu
Diversos homes jubilats miren unes obres al carrer en una imatge d'arxiu / Twitter: @garbanzo_el

La taxa de dependència (quocient entre el nombre de persones majors de 64 anys i les que en edat de treballar) se situarà en el 53,7% el 2050, més de vint punts per damunt de la del 2022 (31%), cosa que complicarà la situació financera del sistema de pensions.

Segons un estudi de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie), en col·laboració amb la Fundació BBVA i publicat aquest dilluns, el pes de les persones actives entre 16 i 64 anys caurà des del 65% el 2022 fins al 57% el 2050, mentre que la població major de 64 anys augmentarà des del 20% fins al 30%.

Aquesta transformació demogràfica "comportarà una elevació significativa de la dependència demogràfica", que s'elevarà fins al 53,7%, la qual cosa "empitjora la situació financera d'un sistema de pensions ja en situació de dèficit".

El 2050 fan falta sis milions de cotitzadors addicionals

D'acord amb l'estudi, que recorre a projeccions demogràfiques de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), en aquest moment fan falta 3,78 milions més d'afiliats per a aconseguir el dèficit zero, mentre que el 2050 "serien necessaris més de sis milions de cotitzadors addicionals".

La situació de partida del sistema de pensions és preocupant i les projeccions de dèficit futur encara són pitjors, ja que excepte en 2030, es necessitaria un nombre addicional d'afiliats, que fins i tot seria superior al nombre d'aturats.

L'escenari central de l'Ivie situa una taxa d'atur del 7% i un dèficit del 4%, de tal forma que el 2050 serien necessaris 6,38 milions d'afiliats addicionals i, amb 1,58 milions de persones en atur, farien falta 4,8 milions més d'afiliats addicionals, el 21,33% de la població activa.

"La situació de partida del sistema de pensions és preocupant", alerta l'Ivie, que apunta que "les projeccions de dèficit futur encara són pitjors, ja que excepte el 2030, es necessitaria un nombre addicional d'afiliats, que fins i tot seria superior al nombre d'aturats".

També et pot interessar

stats