L'IPC puja quatre dècimes al juny a la Comunitat Valenciana però continua en taxes interanuals negatives

A tot Espanya els preus s'incrementen un 0,5% per l'encariment de l'electricitat i dels carburants i combustibles.

Els preus dels carburants han pujat al juny
Els preus dels carburants han pujat al juny / Arxiu

L'Índex de Preus al Consum (IPC) ha augmentat al juny un 0,4% a la Comunitat Valenciana respecte al mes de maig, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És una pujada sensiblement inferior a la registrada en el conjunt de l'Estat, que ha sigut de cinc dècimes.

Pel que fa a la taxa interanual, a les comarques valencianes continua en negatiu, tot i haver crescut sis dècimes al juny: a hores d'ara se situa en el -0,5% respecte al mateix mes del 2019, mentre que al maig estava en un -1,1%. A Espanya, el creixement de la taxa interanual és idèntic al de la Comunitat Valenciana, de sis dècimes, però se situa en el -0,3% (al maig era del -0,9%).

Els preus augmenten en totes les comunitats autònomes al juny respecte al mes passat. Els increments més grans es produeixen a Castella-la Manxa i Galícia, amb una pujada de huit dècimes en ambdues. Les Illes Canàries, Catalunya i La Rioja són les autonomies on menys augmenta la taxa anual, amb un creixement de quatre dècimes en les tres.

Amb aquest avanç de sis dècimes al conjunt de l'Estat, l'IPC interanual trenca una ratxa de quatre mesos de reculades i, a més, encadena ja tres mesos en taxes negatives. L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de la taxa interanual de l'IPC a l'encariment de l'electricitat i dels carburants i combustibles, enfront de la baixada de preus que van registrar el juny de 2019. Contràriament a l'augment de les gasolines i la llum, el grup dels aliments ha retallat al juny la seua taxa interanual set dècimes, fins al 2,8%.

En el sisé mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) ha situat la taxa interanual en el -0,3%, sis dècimes més que al maig.

També et pot interessar

stats