L’IPC puja quatre dècimes i acaba l’any en el 0,8%

L’INE atribueix el repunt de la taxa interanual de l’IPC a l’encariment dels carburants.

L’IPC puja quatre dècimes i acaba l’any en el 0,8%
L’IPC puja quatre dècimes i acaba l’any en el 0,8%

L’índex de preus de consum (IPC) ha baixat un 0,1% al desembre en relació al mes anterior, però s’eleva quatre dècimes respecte a la taxa interanual. Així, acaba l’any en el 0,8%, segons l’indicador publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb aquest avanç de quatre dècimes, les dades interanuals encadenen dos mesos d’increments, després que al novembre escalara tres dècimes més. L’organisme estadístic ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC a l’encariment dels carburants, enfront del descens de preus que van registrar al desembre de 2018. En sentit contrari, l'INE destaca que en el comportament dels preus del desembre ha influït l’abaratiment de l’electricitat.

Després de tancar l'any 2018 en l'1,2%, la inflació va començar el 2019 en l’1% i l’evolució es va mantindre a l’alça els mesos següents: 1,1% al febrer, 1,3% al març i 1,5% a l’abril. A partir d’ací van començar a moderar-se les pujades: 0,8% al maig, 0,4% al juny, 0,5% al juliol i 0,3% a l’agost per a baixar al 0,1% al setembre i a l'octubre, els nivells més baixos registrats els últims tres anys.

Les llars gasten més del que ingressen

Les llars espanyoles van gastar en el tercer trimestre més del que van ingressar, la qual cosa va portar al fet que la taxa d’estalvi entrara de nou en negatiu, fins a situar-se en un -1,3% de la renda disponible. La taxa d’estalvi de les llars torna així a taxes negatives, després que en el segon trimestre recuperara valors positius i es disparara fins a quasi el 20%.

Si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, la taxa d’estalvi es va situar en el tercer trimestre en el 6,4%, 1,4 punts menys que el trimestre anterior.

També et pot interessar

stats