L'IPC cau sis dècimes respecte a octubre i se situa en l'1,7%

Aquest canvi de comportament es deu a la caiguda dels preus en electricitat i carburants, segons ha avançat l'INE.

Aquest canvi de comportament es deu a la caiguda dels preus en electricitat i carburants
Aquest canvi de comportament es deu a la caiguda dels preus en electricitat i carburants

Els preus a Espanya han pujat respecte a l'any passat però, si tenim en compte les xifres d'octubre, l'índex de preus al consum (IPC) s'ha reduït sis dècimes fins a arribar a l'1,7. Aquest canvi de comportament es deu a la caiguda dels preus en l'electricitat i els carburants, segons ha avançat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'IPC –que mesura l'evolució dels preus dels béns i serveis– es va disparar al començament de 2017, impulsat pels preus energètics, i va aconseguir taxes del tres per cent, fins que en l'equador de l'any passat es va contindre per a començar 2018 en el 0,6 per cent.

No obstant això, aquesta contenció entorn de l'u per cent en la qual es va situar els primers mesos va quedar arrere al maig, quan els preus es van impulsar per damunt del dos per cent. Aquesta taxa s'ha mantingut durant sis mesos, fins a aconseguir al novembre un augment de l'1,7 per cent, segons dades provisionals que es confirmaran el pròxim catorze de desembre.

Igualment, l'índex de preus de consum harmonitzat –que mesura l'evolució dels preus en tots els països de la zona euro– ha quedat aquest mes en l'1,7 per cent interanual, també sis dècimes per davall de la taxa del mes passat.

Quant a l'evolució mensual de l'IPC, la taxa d'increment dels preus ha registrat al novembre un descens del 0,1 per cent respecte a octubre, després de tres mesos consecutius d'avanços. Per tant, en aquesta ocasió, la variació mensual de l'indicador harmonitzat no coincideix amb el de l'indicador general, ja que reflecteix un descens de dues dècimes.

També et pot interessar

stats