L'IPC baixa un 0,5% al desembre i deixa la inflació anual en l'1,1% a la Comunitat Valenciana

Espanya tanca el 2018 amb una taxa d'inflació de l'1,2 per cent, després d'un fort descens dels preus en la recta final de l'any.

Una dona compra en un establiment de roba
Una dona compra en un establiment de roba / Europa Press

Baixen els preus a la Comunitat Valenciana durant el mes de desembre un 0,5% respecte del mes anterior. Un descens que contrasta amb la inflació acumulada de tot l'any, que és de l'1,1 per cent. Són dades de l'índex de preus al consum (IPC), que ha donat a conéixer aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per al conjunt de l'estat espanyol, l'INE ha confirmat la baixada dels preus en 4 dècimes respecte del novembre. Aquest descens deixa la taxa interanual de la inflació en l'1,2 per cent. Cal destacar que els últims dos mesos de l'any l'IPC s'ha moderat en més d'un punt i ha passat del 2,3 que tenia a l'octubre a l'1,2 actual.

Per sectors, han baixat els preus en el transport (-3,0%), en els vestits i el calcer (-2,0%) i també en les begudes alcohòliques i el tabac (-0,5%). Per contra, on més han pujat els preus han sigut en l'oci i la cultura (1,9%).

Durant els últims dotze mesos, la taxa anual de l'IPC ha disminuït al desembre en totes les comunitats autònomes respecte del novembre. Els principals responsables d'aquesta contenció de la inflació són els productes de transport, que únicament han pujat el 0,2% interanual, tres punts menys que el mes anterior, a conseqüència de la baixada dels preus dels carburants i els lubrificants.

Els sindicats veuen en l’IPC marge per a pujar els salaris

Els sindicats consideren que la pujada interanual de l’1,2% de l’IPC per a tancar 2018 deixa marge per a pujar els sous als treballadors de forma suficient per a guanyar poder adquisitiu.

UGT ha reclamat als empresaris que complisquen el seu compromís de pujar els salaris i que cap treballador perceba un salari inferior a 1.000 euros mensuals amb catorze pagues. El sindicat reclama igualment millorar la qualitat de l’ocupació i les rendes de les llars i, amb aquest objectiu, diu que s’han de revertir les mesures més regressives de l’última reforma laboral.

També et pot interessar

stats