L'IPC baixa un 0,1% al setembre

La inflació a Espanya també s'ha moderat fins al 0,1%, el mínim des del 2016, per l'abaratiment de la llum.

La inflació a Espanya s'ha moderat al setembre fins al 0,1%, el mínim des del 2016, per l'abaratiment de la llum
La inflació a Espanya s'ha moderat al setembre fins al 0,1%, el mínim des del 2016, per l'abaratiment de la llum / Adam Wilson (Unsplash)

A la Comunitat Valenciana, al setembre els preus han caigut un 0,1% respecte del mes anterior, un descens que deixa la inflació interanual en el -0,2% i en un -0,4% en els primers nous mesos del 2019, segons l'índex de preus al consum (IPC) que s’ha fet públic aquest divendres.

Per sectors, i durant aquest període, els preus a la Comunitat Valenciana han baixat especialment en oci i cultura (-2,7%) i hotels, cafés i restaurants (-1%), mentre que han pujat, sobretot, en vestit i calcer (4,5%), i en ensenyament (1,1%).

En el conjunt de l'Estat, al setembre també s'ha moderat la inflació en el 0,1%, dues dècimes menys que en el mes anterior, i ha marcat el nivell més baix en tres anys. La causa principal ha sigut l'abaratiment de l'electricitat.

Els preus de l'habitatge moderen la inflació

L'Institut Nacional d'Estadística ha confirmat que són els preus de l'habitatge, per l'abaratiment de l'electricitat, els que més influència han tingut en la moderació de la inflació, en experimentar un descens del 4,8%, a més del gas, dels carburants, dels automòbils, i d'alguns aliments, com els llegums i les hortalisses, i també el pa i els cereals.

La inflació subjacent, és a dir, la que no té en compte els elements més volàtils de la cistella de la compra (energia i aliments frescos), s'ha situat en l'1%, quasi un punt per damunt de l'IPC general.

També et pot interessar

stats