L'Estat ingressa més de 2.600 milions d'euros a l'any per la loteria

Estan exempts de pagar impostos els premis inferiors a 20.000 euros; a partir d'aquesta quantitat, es reté el 20%.

L\'Estat ingressa més de 2.600 milions d\'euros a l\'any per la loteria
L'Estat ingressa més de 2.600 milions d'euros a l'any per la loteria

El 2018, l'Estat va ingressar més de 2.636 milions d'euros pels sortejos de loteria. La quantitat inclou tant els impostos que recapta la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (Selae), els dividends distrubuïts a l'Estat com a accionista d'aquesta entitat i els impostos que paguen les persones guanyadores de premis. 

Derivats del sorteig extraordinari de la loteria de Nadal, el Ministeri d'Hisenda recaptarà 175 milions d'euros en impostos. Fins a l'any 2012, qui guanyava la loteria no havia de tributar en Hisenda, però ara la llei ha canviat. El 2019 el mínim exempt de pagament a Hisenda ha passat de 10.000 a 20.000 euros. El beneficiari no haurà de pagar impostos per eixa quantitat, però sí un 20% de tot el que supere els 20.000 euros.

Per exemple, qui s'ha emportat la grossa (400.000 euros) només haurà de pagar un 20% sobre els 380.000 restants que no estan lliures d'impostos. Això vol dir que cobrarà 324.000 euros íntegres, perquè la retenció s'aplica de manera automàtica, tal com explica l'assessor fiscal Francisco Estellés. "Els beneficiaris no tenen cap obligació perquè és el pagador qui efectua la retenció del 20%, que coincideix amb l'import de l'impost", ha assenyalat. El premi, d'aquesta manera, ja no tindrà impacte en la declaració de l'IRPF, tret que obtinga altres rendiments posteriors (com ara interessos bancaris). 

En el cas que el dècim siga compartit, tot i que la càrrega fiscal és la mateixa, cal tindre en compte que s'ha de notificar quants beneficiaris n'hi ha. I quan la propietària del dècim siga una societat, la retenció serà diferent i puja al 25% segons recorda Estellés. Aquest diferencial del 5% s'abona en el moment de fer la liquidació de l'impost de societats, ha afegit.

Els premis inferiors a 2.000 euros es poden cobrar des del moment en què acaba el sorteig en els punts de venda de la xarxa comercial de loteries, per a la qual cosa només cal presentar el dècim premiat. En aquest cas, com que són quantitats menors de 20.000 euros, sí que estan exempts d'impostos. Està previst que a partir de l'any que ve la quantitat exempta de pagar impostos s'augmente a 40.000 euros.

També et pot interessar

stats