L'ingrés mínim vital enfronta el govern i les comunitats autònomes

Segons el ministre d'Inclusió, és “més útil” que al País Basc i Navarra la gestió siga competència autonòmica.

Imatge de portada: El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la roda de premsa després del Consell de Ministres celebrat aquest divendres

El ministre d'Inclusió, Seguritat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defés, en declaracions a la Cadena Ser, la decisió del govern espanyol de permetre que tant el País Basc com Navarra es facen càrrec de la gestió de l'ingrés mínim vital, tal com es va anunciar aquest dimecres.

Segons ha explicat el ministre, com que les definicions de les rendes mínimes prèviament existents en ambdues autonomies van per darrere de les de la resta, el “més útil” és que gestionen allà mateix el seu ingrés mínim vital.

A més, ha subratllat que l'esquema de la renda de garantia d'ingressos basca és “molt interessant”, ja que “arriba a tothom amb una renda més generosa”. “Al País Basc i Navarra això funcionarà molt bé”, ha afegit.

Pel que fa a la gestió d'aquesta renda a la resta d'autonomies, Escrivá ha deixat clar que “no és una batalla de competències”, sinó que es tracta de desplegar l'ingrés mínim vital “amb molta rapidesa”, i que la disparitat de resultats a la resta de comunitats fan que no existisca la certesa de poder desplegar la mesura amb la rapidesa que el govern considera necessària.

Aquestes declaracions deixarien fora de la taula, de moment, la demanda de la vicepresidenta del Consell i consellera d'igualtat, Mónica Oltra, que la Comunitat Valenciana tinga el mateix tracte que el País Basc i Navarra.

El PP considera que el govern espanyol evidencia “la incapacitat per a gestionar la renda valenciana d'inclusió”

La portaveu de Política Social del Grup Parlamentari Popular a les Corts, Elena Bastidas, ha assenyalat que el govern espanyol ha posat en evidència la “incapacitat” de la Generalitat de “gestionar la renda valenciana d'inclusió” i ha remarcat que la llista d'espera per a aquesta ajuda pot allargar-se fins als 14 mesos. D'aquesta manera, des del PP es pronuncien sobre les declaracions del ministre d'Inclusió d'aquest dissabte. Segons Bastidas, el Govern d'Espanya ha dit “alt i clar” que el Consell “no està preparat per a gestionar aquesta nova mesura de forma eficaç”.

Mata assegura que la Comunitat Valenciana ha sigut “avantguarda amb la renda valenciana d'inclusió”

El síndic del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha assegurat que l'ingrés mínim vital s'implantarà a la Comunitat Valenciana tenint en compte que el territori ha sigut “avantguarda amb la renda valenciana d'inclusió” en ser “un dels primers a posar en pràctica un ingrés d'aquestes característiques”.

A més, ha aclarit que “s'evitarà duplicitats” entre tots dos ingressos i ha indicat que aquesta mesura “alliberarà recursos” i permetrà que es puguen dur a terme més polítiques socials a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats