L'hoteleria alerta de la "greu" situació que viu per la pujada dels preus amb una apagada simbòlica

El sector estima que el rebut de l'electricitat pot registrar encariments d'entre un 200% i un 400%

Apagó simbòlic a l'hostaleria
Apagada simbòlica en l'hoteleria / FEHV

L'hoteleria ha dit prou aquest dimarts amb una apagada simbòlica de llums durant cinc minuts per a denunciar l'elevat preu d'una factura que els està ofegant. La protesta ha sigut convocada a tot Espanya, també ací a ciutats com València o Alacant. 

El sector ha mostrat la seua "preocupació" per la pujada del preu de l'electricitat, ja que, ha remarcat, es tracta d'una "despesa bàsica que no es pot eliminar" i de la qual depén "el funcionament de les cambres frigorífiques, així com la calefacció/aire condicionat, la il·luminació o l'ús de les plaques d'inducció".

El president de la FEHV, Manuel Espinar, ha assenyalat que la mitjana del cost d'un local de restauració "pot situar-se en franges d'entre 3.000 i 6.000 euros, en funció de la grandària i els serveis que s'hi facen". "D'aquesta manera, el percentatge de pujada del rebut de l'electricitat dependrà de la grandària i tipus de negoci hostaler, que podria situar-se entre un 200% i un 400%. L'energia representa aproximadament el 20% dels costos d'un negoci hoteler", ha afegit.

El sector s'han plantejat una sèrie de mesures, com la revisió i modificació del sistema de càlcul de tarifes, disposar d'un estatut similar al del consumidor electrointensiu, "eliminar peatges" i buscar fórmules de contractació "adaptades a la realitat".

També han reclamat la posada en marxa de bons elèctrics, amb l'aplicació dels romanents de les ajudes covid-19 al sector, "no aplicades, i valorades en aquests moments en 3.000 milions d'euros". En matèria impositiva, han sol·licitat una rebaixa dels impostos elèctrics, amb l'establiment de suspensions temporals, moratòries i ajornaments.

També et pot interessar

stats