L’FMI veu una pitjor previsió econòmica per a Espanya i eleva la caiguda del PIB fins al 12,8%

L’organisme veu en general un impacte major del previst per a enguany i una recuperació més lenta al 2021.

La directora de l'FMI Kristalina Georgieva
La directora de l'FMI Kristalina Georgieva / Sergei Karpukhin (Reuters)

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a la baixa les previsions econòmiques per a Espanya, que el situa, juntament amb Itàlia, com el país més perjudicat per la crisi de la Covid-19. Segons l’organisme internacional, Espanya se situarà enguany al capdavant de les contraccions econòmiques fruit de la crisi de la Covid-19. Estima una caiguda sense precedents moderns del 12,8% de l’economia espanyola. La revisió a la baixa ha sigut de quasi cinc punts percentuals, en comparació amb la contracció del 8% estimada a l’abril pel mateix Fons.

En línies generals, L’FMI ha explicat que, a escala mundial, la pandèmia ha tingut un impacte més negatiu en l’activitat del primer trimestre que el que s’havia anticipat, mentre que la recuperació prevista serà mes gradual del que s’havia pensat. “Estimem una depreciació més profunda al 2020 i una recuperació més lenta al 2021”, ha indicat la consellera econòmica de l’FMI, Gita Gopinath.

En l’actualització de juny de l’informe Perspectiva econòmica mundial, publicada aquest dimecres, l’organisme amb seu a Washington ha rebaixat de forma generalitzada les estimacions per a l’economia mundial.

La previsió d’una caiguda del 8% ja hauria suposat la contracció de l’economia espanyola més gran de tota la sèrie històrica de l’Institut Nacional d’Estadística, per la qual cosa la nova revisió de l’FMI només empitjora unes dades sense precedents clars.

Entre les previsions de l’FMI per a la resta d’economies de l’euro, es considera que Itàlia també es contraurà un 12,8% (3,7 punts menys que a l’abril), França, un 12,5% (5,3 punts menys); i Alemanya, un 7,8% (huit dècimes menys). En conjunt, la zona euro experimentarà una caiguda del 10,2%, al mateix temps que els Estats Units descendirà un 8%.

Un creixement del 6,3% al 2021

Per a 2021, la institució presidida per Kristalina Georgieva també ha modificat les seues perspectives. Així, Espanya experimentarà un repunt del 6,3%, la qual cosa equival a una millora de dos punts percentuals en comparació amb les previsions d’abril.

També et pot interessar

stats