L'FMI preveu cinc anys complicats amb un creixement global de només el 3%

La directora de l'organisme, Kristalina Georgieva, considera que es necessita un "gran canvi verd" per a protegir el planeta, creant al mateix temps noves oportunitats econòmiques

La gerent del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva   Sergei Karpukhin (Reuters)
La gerent del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva / Sergei Karpukhin (Reuters)

La directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha augurat aquest dijous que s’aproximen anys complicats per a l'economia global. En concret, ha assegurat que el creixement dels pròxims cinc anys es quedarà al voltant del 3%, la xifra més baixa des de la dècada dels noranta. El 2023, al voltant del 90% de les economies avançades experimentaran una disminució en la taxa de creixement.

"Això farà més complicat reduir la pobresa, curar l'economia de les ferides de la crisi i proveir de noves i millors oportunitats a tots", ha afirmat durant un discurs públic a Washington i ha assegurat que hi ha tres prioritats d’acció: la lluita contra la inflació, millorar les perspectives de creixement a mitjà termini i el foment a la solidaritat entre països, com ja va ocórrer durant la pandèmia.

Georgieva ha assenyalat que hi ha "marcades diferències" entre els grups de països. Així, el creixement provindrà de les economies emergents, com Àsia i l’Índia. Per contra, l’activitat econòmica s'està desaccelerant "als Estats Units i la zona de l'euro, on les taxes d'interès més altes pesen sobre la demanda", ha explicat.

La directora s’ha referit també a la crisi bancària arran de la caiguda dels bancs estatunidencs Silicon Valley i Signature. Segons Georgieva, s'ha demostrat "que el sector bancari ha recorregut un llarg camí des de la crisi financera mundial del 2008" i els bancs són "més forts i resistents".

També ha recalcat la necessitat d'un "gran canvi verd" per a protegir el planeta, creant alhora noves oportunitats econòmiques. "El nostre objectiu col·lectiu de complir l'Acord de París requeriria redirigir bilions de dòlars cap a projectes verds", ha afirmat, i ha estimat que només per a projectes d'energies renovables es necessitaria un bilió a l'any.

També et pot interessar

stats