L’FMI alerta d'una frenada en el creixement econòmic mundial

L’organisme adverteix que l'economia perdrà més de 600.000 milions en 2020 per la guerra comercial.

La nova directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, durant el seu primer acte en el càrrec
La nova directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, durant el seu primer acte en el càrrec / Erik S. Lesser

La nova directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha advertit d'una desacceleració econòmica enguany "en el 90% dels països del món". 

L'economista búlgara, que succeeix en el càrrec Christine Lagarde, que serà la presidenta del Banc Central Europeu, ha explicat que aquesta frenada generalitzada significa que el creixement d'enguany caurà al ritme més baix des del començament de la dècada. "Els números reflecteixen una situació complexa", ha alertat.

Les previsions a la baixa es deuen, en part, a les tensions comercials entre les grans potències mundials, l'impacte acumulat de les quals en l'economia podria suposar la pèrdua de 700.000 milions de dòlars (637.000 milions d'euros) en 2020.

En la seua anàlisi, Georgieva ha argumentat que l'activitat econòmica "s'està ablanint" en economies avançades, com els Estats Units, el Japó i, especialment, la zona euro, mentre que en altres mercats emergents com l'Índia i el Brasil la desacceleració és "encara més" pronunciada enguany.

De fet, la directora de l’FMI considera que, encara que el creixement repunte en 2020, les clivelles actuals podrien provocar canvis que duren tota una generació, incloent el trencament de cadenes de subministrament, la compartimentació de sectors comercials i un "mur de Berlín digital" que force els països a triar entre sistemes tecnològics.

També et pot interessar

stats