L'FMI alerta d'un rècord històric del deute global, que arriba a 182 bilions de dòlars

Lagarde afirma que les facilitats del passat han provocat que les empreses siguen "més vulnerables" davant de condicions econòmiques noves.

La directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, pronuncia un discurs durant la reunió anual de l'organisme en Washington
La directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, pronuncia un discurs durant la reunió anual de l'organisme en Washington / Efe

El Fons Monetari Internacional ha advertit que el deute global ha arribat a un nou rècord històric en situar-se en els 182 bilions de dòlars (157 bilions d'euros), una xifra que equival 156 vegades al PIB espanyol.

Com ha explicat la directora de l’FMI, Cristine Lagarde, la quantitat registrada de deute se situa vora el 60% per damunt del de 2007; i ha afegit que després d'una dècada de condicions financeres "relativament fàcils", els nivells de deute han assolit nous màxims en economies avançades, emergents i en països amb ingressos baixos. Aquesta facilitat del passat hauria esdevingut un problema en convertir les empreses en "més vulnerables" davant d’un enduriment de les condicions.

D'altra banda, l'agència de qualificació creditícia Moody's també ha llançat una veu d'alarma respecte dels alts nivells de deute, i ha enumerat altres condicions com la manca d'instruments d'estímul, el menor espai fiscal, l'auge del populisme i la disrupció tecnològica que, han dit, deixen Europa en una posició "vulnerable" en el cas d'una nova crisi econòmica.

Segons el vicepresident sènior de Moody's, Paolo Leschiutta, "la quantitat d'espai de maniobra disponible per a mitigar l'impacte d'una altra crisi econòmica s'està reduint". També ha dit que, des de l'última crisi financera, els nivells de deute han estat en un nivell "històricament alt", i això deixa els assessors de deute "exposats" en el cas que els tipus d'interés pugen de manera "abrupta".

En el cas d'Espanya, l'agència ha advertit que una pujada sobtada dels tipus d'interés representa un risc, ja que el finançament del Fons de Liquiditat Autonòmica es veuria "reduït".

Dijous, el Tresor Públic espanyol va inaugurar les subhastes del mes d'octubre amb una emissió d'entre 4.000 i 5.000 milions d'euros en títols a llarg termini de diferents denominacions, i una altra d'entre 250 i 750 milions en títols a cinc anys indexats a la inflació.

A més, la directora de l’FMI ha advertit que el creixement se situarà per davall de les previsions.

També et pot interessar

stats