L'FMI adverteix que 2023 serà encara "més dur" que 2022

La directora gerent, Kristalina Gueorguieva, assenyala que la Unió Europea, els Estats Units i la Xina patiran una "desacceleració simultània"

Kristalina Georgieva, en una conferència (arxiu)
Kristalina Georgieva, en una conferència (arxiu) / Michele Tantussi (Reuters)

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha alertat que 2023 serà "més dur que l'any que deixem arrere" per a bona part de l'economia mundial. En una entrevista en la televisió estatunidenca CBS, Georgieva ha explicat que enguany els motors principals del creixement econòmic global (els Estats Units, la Xina i Europa) experimentaran un afebliment de l'activitat al mateix temps. Aquesta desacceleració simultània és el que provocarà que probablement un terç de l'economia mundial entre en recessió enguany, segons la cap de l'FMI.

A l'octubre, l'organisme econòmic va retallar les perspectives de creixement econòmic mundial per al 2023, cosa que reflectia l'arrossegament continuat de la guerra a Ucraïna, així com les pressions inflacionistes i les altes taxes d'interés dissenyades per bancs centrals com la Reserva Federal dels Estats Units amb l'objectiu de doblegar el creixement dels preus.

Des d'aleshores, la Xina ha abandonat la política estricta de covid zero i s'ha embarcat en una reobertura caòtica de l'economia, tot i que els consumidors continuen desconfiats a mesura que augmenten els casos de coronavirus. En els primers comentaris públics des del canvi d'estratègia, el president Xi Jinping va demanar en el discurs d'Any Nou més esforç i unitat mentre la Xina entra en una "nova fase".

"Per primera vegada en quaranta anys, és probable que el creixement de la Xina el 2022 siga igual o inferior al creixement mundial", ha dit Georgieva. A més, és probable que l'augment notori de les infeccions previstes per covid als pròxims mesos afecte encara més l'economia enguany i frene el creixement tant regional com mundial, ha subratllat.

En la previsió d'octubre, l'FMI va fixar el creixement del producte interior brut xinés l'any passat en un 3,2%, igual que les perspectives mundials del fons per al 2022. Aleshores, també va veure que el creixement anual a la Xina s'accelerava el 2023 fins al 4,4%, mentre que l'activitat mundial s'alentia encara més. Els comentaris de Georgieva, tanmateix, suggereixen que una altra retallada de les perspectives de creixement de la Xina i el món podrien fer-se públiques a finals de gener, quan l'FMI generalment revela les previsions actualitzades durant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa).

Mentrestant, l'FMI apunta que l'economia dels Estats Units s'està separant i pot evitar la contracció directa que probablement afectarà fins a un terç de les economies mundials. "Els Estats Units són els més resistents", ha afirmat la directiva, "poden evitar la recessió. Veiem que el mercat laboral continua sent prou fort".

També et pot interessar

stats