L’expresident de la CAM pacta amb el fiscal anticorrupció i es declara culpable de cobrar 600.000 euros

Roberto López Abad i els 19 consellers generals, es declaren innocents.

L'ex director general, Roberto López Abad, entra a la sala de vistes
L'ex director general, Roberto López Abad, entra a la sala de vistes / Menchu Illán

El juí a la cúpula directiva de l'antiga Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) per haver aprovat el cobrament de 600.000 euros en dietes per a l'expresident de l'entitat, Modesto Crespo, ha començat marcat per la seua confessió. Crespo, que sempre havia negat els fets, s’ha declarat culpable del delicte d’apropiació indeguda de què l'acusa el fiscal anticorrupció i ha aconseguit una rebaixa en la petició de condemna, que passa de quatre anys a un any i mig. D’aquesta manera evita entrar en presó. També s’ha compromés a tornar els diners. Ara ha ingressat 200.000 euros i els 400.00 restants els pagarà a terminis al llarg de dos anys. 

El Fiscal Anticorrupció també ha oferit un acord a la resta d’acusats. Tant l’exdirector Roberto López Abad com els 19 membres del Consell d’Administració han rebutjat un possible pacte. De fet, en la vista oral, a preguntes del president de la secció dècima de l’Audiència Provincial d’Alacant que jutja el cas, tots s’han declarat innocents. El fiscal els ha comunicat que si es declaraven culpables els rebaixaria la petició de condemna de dos o tres anys, segons els casos, a sis o set mesos, una possibilitat que tots han refusat.

La sessió de hui dilluns ha sigut ràpida. El tribunal havia fixat dos dies per a les qüestions prèvies dels advocats de la defensa, però ha sigut suficient amb un dia. Entre altres qüestions, alguns advocats han demanat la suspensió del juí perquè faltaven les actes de les reunions de la comissió de retribucions i del Consell d’Administració de la CAM dels anys 2004 i 2011.

També els advocats han sol·licitat que almenys sis dels exconsellers de la CAM no acudiren a totes les sessions del juí, però només se n’han acceptat dues per motius de salut, la d’Aniceto Benito i la del mateix Modesto Crespo, per malatia greu de la seua dona. Crespo només anirà a declarar el dia 4 de juny i se l'eximeix d'acudir a la resta de sessions, previstes per a juny i juliol.

Escrit del fiscal

Segons l’escrit de l’acusació pública, al final de 2009 l’exdirector general Roberto López Abad va idear un pla per a "burlar la prohibició" de la CAM, que establia que "els càrrecs de conseller general tindrien caràcter honorífic i gratuït, i no podrien originar percepcions diferents de les dietes per assistència i despeses de desplaçament que aprovara l’Assemblea General".

 

Per a poder pagar a Modesto Crespo, a més de les dietes que li corresponien, 300.000 euros més a l’any, va proposar a la comissió de retribucions de la CAM que en la societat Tinser Cartera, SL, participada al 100% per la CAM, es constituira un Consell d’Administració i es nomenara president Modesto Crespo. Proposta que aprovaren, com també ho va fer el Consell d’Administració, que va acordar per unanimitat el pagament dels 300.000 euros anuals, pagats mitjançat quatre bons trimestrals i amb caràcter retroactiu.

 

El fiscal assenyala que Modesto Crespo mai va participar en l’administració o gestió de Tinser Cartera SL i afirma que, encara que la seua dedicació "va ser inexistent", en tot cas era "gratuïta per disposició legal".

També et pot interessar

stats