L'excúpula de la patronal de Castelló nega haver-se apropiat indegudament de fons de formació

L’expresident, el secretari general i el responsable de formació de la CEC estan acusats d’haver desviat 190.000 euros per a “obtindre un benefici patrimonial il·lícit”

Els acusats, José Roca, Rafael Montero i Antonio Espejo, a l'Audiència Provincial de Castelló / À Punt NTC

Primera de les dues sessions previstes a l’Audiència Provincial de Castelló del juí contra el responsable de la que era la Confederació d'Empresaris de Castelló (CEC). A la banqueta dels acusats, tres persones: l'expresident de la patronal, José Roca; el que fora el seu secretari general, Rafael Montero i Antonio Espejo, que va dirigir el departament de formació. Els tres processats afronten una petició de pena de presó de quatre anys per part de la Fiscalia, que considera que tots ells, “de comú acord i amb ànim clar d'obtindre un benefici patrimonial il·lícit per a si o per a l'entitat que gestionaven, no van transferir a les entitats prestadores dels serveis” 190.000 euros, que sí que havien sigut transferits de la Generalitat a la patronal autonòmica valenciana Cierval i la part corresponene a la CEC per a un pla de formació. Els acusats han negat haver-se apropiat indegudament de fons de formació.

A la primera sessió del juí els acusats han contestat a les preguntes de totes les parts i han eludit tota responsabilitat sobre la destinació d’aquests diners. Montero ha assegurat que ell “no tenia res a veure” amb les empreses externes que prestaven serveis de formació en la CEC i ha apuntat a Espill com la persona que donava les ordres de pagament a aquestes mercantils. També ha sostingut que hi havia un doble control sobre els cursos, durant l’execució i la inspecció del Servef i una auditoria en la qual “no es va detectar cap irregularitat”.

Per la seua banda, Roca ha indicat que “no sabia res de formació” i que va estar d’acord a firmar un reconeixement de deute en una junta el 2016 aconsellat per Montero i Espejo.

I Espejo ha assegurat que “no tenia contacte” amb les empreses que contractava CEC per accions formatives i que desconeix per què no es va abonar la quantitat que reclamen. També ha declarat que ell mateix no tenia autorització per operar en bancs, signar o competències “sobre el que es pagava i el que no”.

Afirmacions que contrasten amb les de les empreses denunciants, que han assenyalat que mantenien una comunicació constant i directa amb Espejo. En el moment en el qual van demanar les quantitats degudes, segons els denunciants, el director de formació els va contestar “que no hi havia diners i que estava en marxa un contenciós a punt de resoldre’s”. Durant anys van reclamar els diners, i denuncien que quan “insistien a cobrar” cada vegada rebien “excuses més peregrines”.

Quan les empreses de formació van acudir al Servef, els informaren que els fons sí que s'havien transferit i que per la seua part “no hi havia cap deute”.

També et pot interessar

stats